Petak, 19. Juli 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

UK SPO “15 maj”: Zahtjev za hitno postupanje zbog zloupotrebe policije u političke svrhe, neprofesionalnosti i otvorene represije prema kupcima tokom mirnih protesta

S obzirom na protekla dešavanja na protestima koje je UK SPO 15 maj organizuje te neprofesionalno ponašanje policijskih službenika i hapšenje kupaca, UK SPO 15 maj je dana 02.03.2018.godine uputilo zahtjev o hitnom postupanja Ministru MUP-a TK, Komesaru i Unutrašnjoj kontroli MUP-a TK, a dostavljeno saopćenje objavljujemo u cijelosti:

– Zahtjev za hitno postupanje zbog zloupotrebe policije u političke svrhe, neprofesionalnosti i otvorene represije prema kupcima SPO 15. maj tokom mirnih protesta –

Nakon što smo pregledali naše privatne videozapise sa 3 zadnja protesta, koje je organizovalo i uredno prijavilo UK SPO 15.maj, kao i sve zapise s medija, obraćamo vam se ovim zahtjevom.

Naime, za vrijeme protesta 15.02.2018.god. na usmeni a kasnije i pismeni zahtjev predsjednika UK SPO 15.maj, Mirsada Šuvalića, načelnik PU Tuzla Zoran Teofilović je izbjegao susret sa nama. Ignorisao je naš zahtjev za hitan sastanak zbog bezrazložnog hapšenja gospodina Nakiba Mehića i nepotrebne upotrebe sile uz prethodne provokacije nas kupaca od strane nekolicine policajaca.

Zbog takvih zloupotreba i odbijanja saradnje sa građanima dužnost nam je obavjestiti vas i javnost te podnijeti krivičnu prijavu protiv Zorana Teofilovića zbog kršenja Ustava i zakona Bosne i Hercegovine, te zbog stvaranja „političke policije“, čiji je on, kao najviši rukovodilac u Tuzli, član ili simpatizer SDP-a i vjerovatno poslušnik Envera Bijedića ili načelnika Imamovića a potom i izvršilac jer je svim silama štitio ulaz KO SDP-a od kupaca koji su htjeli samo staviti vijenac cvijeća, što je naša poruka -simbol smrti socialdemokratije u Tuzli.

Također ga prijavljujemo zbog kršenja člana 28. Zakona o policijskim službenicima gdje je primjenjena fizička sila na starije osobe i žene a za to nije postojao niti jedan osnov.

Da li je polaganje cvijeća ispred vrata KO SDP-a osnov za primjenu fizičke sile?

Zakoni se primjenjuju selektivno prema običnim građanima koji su uz to brutalno pokradeni i prevareni, kao i prema onim građanima koji nemaju nikakve političke veze a samim tim ni zaštite.

Za razliku od njih za one za koje postoje brojni dokazi i koji su sigurno izvršili kriminalne radnje prema nama i tko zna kome još, zakoni ne postoje.

Stoga postavljamo pitanja:

Po čijem nalogu je izdata naredba da kupce koji su mirno šetali u koloni i nosili svijeće, prate specijalci te da štite zgradu uprave Grada Tuzla i KO SDP-a , da im se ne bismo mogli niti približiti?

Po čijem nalogu je iznenada promijenjena ruta kretanja kolone, koja je prethodno uredno najavljena?

Ne samo da nije obaviještena uprava UK SPO 15 maj ili odgovorna osoba o promjeni rute kretanja, nego su nas policajci kada smo zaustavljeni kod šetališta uz Jalu u više navrata slagali da kako je i najavljeno idemo pred Grad Tuzla ali da se moramo kretati alejom prema Gradu.

Zašto policija laže i u čije ime obmanjujete građane?

Poslije su nam policajci rekli usmeno da je to zato što je procijenjeno da će slijedeći protesti biti rizični jer su neki od kupaca na prethodnim protestima bacili par jaja. Zašto je par jaja bačenih na Upravu Grada Tuzla 08.02.2018.godine protumačeno kao teroristički napad? Da li su kupci sa cvijećem u rukama nekome bili prijetnja?

Da li je gdin Zoran Teofilović postupio po svojoj profesionalnoj dužnosti te proveo disciplinski postupak prema svojim policajcima koji su verbalno vrijeđali kupce i brutalno ih napadali dok su nosili svijeće, ograničavali im slobodno kretanje ?

U samo par dana napisane su kazne za nekoliko ljudi gdje je očito cilj da pomoću takvih represivnih mjera se pokuša ugušiti našu slobodu govora i slobodu kretanja, kao i prikriti neprofesionalno ponašanje policajaca koji su verbalno isprovocirali protestante. Prijećeno je fizičkim obračunom gosp.Ahmedu Sraboviću dok se kretao u koloni sa protestantima, upućivane su mu razne pogrdne riječi od strane policajca NN (imamo ga na video snimku koji vam možemo dostaviti) da možete znati njegov idenitit, mada drugi policajci, koji su nas pratili, znaju koji je to policajac, do imena sigurno možete doći.

Predsjednik Udruženja, gosp. Mirsad Šuvalić, je opomenuo komandira PS Istok i pomoćnka komandira PS Istok Sinanovića da poduzmu mjere protiv tog policajca ali oni nisu reagovali, što je izrevoltirane građane navelo da bace nekoliko jaja prema zgradi uprave Grada Tuzla. Taj gest nije izazvao nikakvu materijalnu štetu niti je ugrozio bilo čiji život i zdravlje.

Ispred zgrade Grada, nekoliko minuta kasnije policajac koji se predstavio kao Aleksandar Pejić je gosp. Himzi Jusufoviću, kupcu stana u SPO 15.maj, prijetio da će ga istući nakon što skine uniformu.

Nakon toga ispred zgrade GIPROM-a policajac NN, prilazi Mirsadu Šuvaliću i traži od njega da pođe u policijsku stanicu. Objašnjava da se ne radi o privođenju ali da mora poći jer u suprotnom će snositi posljedice. To su sve mjere zastrašivanja po nečijem nalogu. O svemu prethodno navedenom postoje video i audio snimci kao dokazi, te izjave bronjih kupaca koji su to vidjeli.

Na sljedećim protestima koji su bili 15.02.2018. izvedeno je blizu stotinu policajaca od toga oko polovine u uniformama specijalne policije koji su svojim kretanjem ometali saobraćaj i pogledima i ponašanjem dali naslutiti da će primjeniti silu. S obzirom da su građani nosili cvjeće i nisu dali povoda za takvo djelovanje ispred zgrade SDP-a gdje se nalazi Enver Bijedić. Popustilo je strpljenje policajaca i napali su gosp.Nakiba Mehića, primjenili silu bez razloga i priveli su ga policijskim autom, kao kriminalca, u PS Centar.

I još da napomenemo, isti gospodin Mehić je pomenuti vijenac cvijeća, prethodno stavio na ulaz u Giprom pri čemu je policija samo gledala i tada Mehića nije dirala. Slikali smo taj događaj, načinili kao i obično video snimak i nakon toga se uputili ka SDP-u, pred kojim je na isti način gosp. Mehić htio staviti isti vijenac cvijeća na ulaz SDP-a ali mu to brutalno nije dopušteno od strane policajaca. Uhvaćen je s leđa sa vijencem u rukama i odveden u obližnji prolaz.

Gosp.Salih Mujanović koji je bio u funkciji redara, odmah je krenuo prema njemu u namjeri da obavlja svoju dužnost, ali je brutalno povučen s leđa od strane policajca Alije Imamovića i bačen pod noge bijesnih specijalaca.

Policajac Alija Imamović sa podignutom rukom se ponovo fizički nasrnuo na našeg redara, ali on se drugi puta uspio izmaći te je isti naletio brutalno na našeg drugog kupca i oborio ga na tlo. Pri tome je isti zajedno sa drugim policajcima grubo gurao starije osobe pa čak i žene koje su to sve promatrale.

Znate li koga je napao Zoran Teofilović? Našeg redara, koji je htio obaviti svoju ulogu tokom protesta, jednog uglednog i zaslužnog građanina Tuzle. Da bi vam bilo jasnije o kome se radi treba da znate da je taj čovjek u najtežim danima kada se branila i stvarala država BiH koja vas plaća bio Direktor namjenske proizvodnje u Livnici, dugogodišnji direktor, stečajni upravnik, potom uspješan privrednik koji jerukovodio sa preko 2000 radnika. Sa svoje 72 godine sigurno je bio velika prijetnja specijalcima.

Zbog svega prethodno navedenog tražimoda istražite ovaj kompletan slučaj vezano za neprofesionalno ponašanje policije u PU Tuzla te da se hitno povuku prekršajne prijave protiv svih učesnika protesta za koje su nepravedno i nepotrebno podnesene jer ovim represivnim mjerama stvara se još veći revolt kod pokradenih i prevarenih kupaca, kao i običnih građana.

O ovome postoje privatni snimci i zapisi mnogih medija koji su pratili proteste. Dokaze za sve gore navedeno ćemo znači uredno priložiti a također i dopuniti izjavama svjedoka, učesnika protesta, poštenih građana Tuzle.

Takođe želimo da se ispita zašto je u PS Centar otuđen vijenac cvijeća koji je Nakib Mehić htio staviti pred vrata KO SDP-a. Je li vijenac bio povod za upotrebu fizičke sile? navedeno je u saopćnju kupaca SPO 15.maj.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje