Četvrtak, 28. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Učeničke ekskurzije u Tuzli: Pored Panonskih jezera djeca obilaze i Aleju mladosti na Slanoj banji (FOTO)

Preuzmite sliku

Iako ljetna sezona još uvijek nije zvanično otvorena, Panonska jezera u Tuzli danas su posjetili prvi ovogodišnji kupači.

Izmjerena temperatura slane vode u jezerima danas iznosi 24 stepena, dok je temperatura zraka 30 stepeni. Kompleks slanih jezera Panonnica je već nekoliko dana otvoren za slobodnu posjetu i kupanje. Imajući u vidu najavljene visoke temperature za predstojeći vikend, Javno komunalno preduzeće Pannonica od sutra kreće sa komercijalnim radom i naplatom ulaza sa predsezonskim cijenama, dok sezona počinje 1. juna i od tada će se ulaz naplaćivati po cijenama koje su nepromijenjene u odnosu na prošlu godinu“, izjavio je za AA Maid Porobić, direktor Pannonice, dodajući da će od ove godine, uz mnoštvo sadržaja za djecu i odrasle, biti povećana ugostiteljska ponuda.

Na plaži Panonskih jezera zatekli smo učenike Danijela Savića i Ohrana Beadinija iz Tuzle, koji su nam kazali da su na kupanje došli nakon nastave.

Kupao sam se i jučer, a ukoliko to vrijeme dozvoli, doći ću opet sutra. Voda je odlična i pozvao bih sve koji ovdje nisu bili, da obavezno dođu“, poručio je Beadini.

Tuzlanka Sabina Mujić kazala je da joj obaveze ne dozvoljavaju da tokom ljetnog perioda češće dolazi na jezera, ali odlučila je da će današnje poslijepodnevne sate provesti kupajući se i sunčajući u društvu prijatelja.

Jezera su danas posjetile i učeničke ekskurzije iz više bh. gradova, među kojima su bili i učenici Četvrte osnovne škole iz Brčkog.

Doveli smo 121 učenika i učenicu, od kojih su neki zainteresirani za plivanje, ali na njihovu žalost, ovog puta od toga nema ništa“, rekao je smješkajući se učitelj Ognjen Durić, dodajući da su prethodno posjetili Muzej solarstva i Međunarodni aerodrom Tuzla.

Učiteljica Manda Peranović, zajedno sa kolelgicama, vodi računa da učenici iz Osnovne škole Ruđer Bošković i Osnovne škole Vidovica iz Orašja ne ostanu bez uspomene u vidu fotografije pored turističkog vozića.

Dok mobilnim telefonima pravi fotografije, Peranović kaže da su učenici prvog, drugog i trećeg razreda dobri i da slušaju svoje učiteljice.

Turističkim vozićem išli smo u obilazak grada. Nakon Panonskih jezera i igre na igralištu, posjetit ćemo Aleju mladosti na Slanoj banji, gdje su ukopani i sahranjeni civili ubijeni na tuzlanskoj Kapiji 25. maja 1995. godine. Učenicima smo već objasnili o kakvom tragičnom događaju je riječ, a poslije Aleje, idemo u kino. U blizini jezera i u centru grada ima mnogo sadržaja, tako da ćemo se lijepo provesti tokom ove posjete Tuzli“, kazala je Peranović.

Tokom sezone koja započinje u srijedu, 1. juna, cijene dnevnih ulaznica će se, u zavisnosti od kategorije, kretati od 1,5 do 3,5 KM, s tim da su u danima vikenda sve ulaznice skuplje za pola KM.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,