Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Učenici u Tuzli žele graditi međuvršnjačko povjerenje

Preuzmite sliku

Učenici Gimnazije Katoličkog školskog centra “Sv. Franjo“ organizirali su danas dan povjerenja jednih među drugima te ispričali što ih sve tišti u današnjem društvu i zašto je sve više otuđenosti među mladima.

Već drugu godinu učenici gimnazije Katoličkog školskog centra u Tuzli nastavne aktivnosti pretvore u kreativne radionice zajedno sa svojim nastavnicima i profesorima. Između ostalog, učili su igrati šah, stolni tenis, glumili su, pjevali, plesali te učili stvarati križaljke, ali su se bavili i umjetničkim radom. Sve to doprinijelo je međusobnom upoznavanju i povjerenju.

– Ovaj prijateljski odnos koji stvaramo na ovim radionicama je nama veoma bitan jer mi smo svi djeca i svi uživamo ista prava. Svi zaslužujemo poštovanje – rekla je Jelena Pejić, učenica prvog razreda Gimnazije.

I gimnazijalac Toni Divković smatra da bi svaka škola ovakva druženja te stvaranje povjerenja jednih među drugima trebale ugraditi u nastavni plan i program.

– Na ovaj način se učenici bolje zbliže i upoznaju jedni s drugima jer danas se mladi sve više zatvaraju u sebe. Više nije kao što je nekada bilo. Ja se sjećam da dok sam bio mali u mome selu u Rapačama su se djeca igrala stalno. Danas toga više nema. Ja danas u svom selu nemam društva i zato kada dođem u školu meni je super, jer se ovdje družimo – kaže Toni.

Začetnica ideje da srednjoškolci jedan dan provedu na radionicama međusobno se upoznavajući, je profesorica psihologije i glumica Ivana Milosavljević.

-Veoma je važno da učenici svoje profesore upoznaju iz jedne druge perspektive, da to nisu samo njihovi nastavnici nego da oni mnogo toga drugačijeg mogu ponuditi i tako se s njima zbližiti. I prošle godine se pokazalo da ovaj dan stvara bliskost među nastavnicima i učenicima, ali i da se naši učenici međusobno upoznaju. Nama je veoma važna izgradnja povjerenja, ne samo između učenika i profesora, nego i izgradnja povjerenja među samim učenicima. Oni su danas birajući radionicu na kojoj žele prisustvovati izabrali i osobe s kojima se žele družiti i nešto novo od njih naučiti. Upravo to stvara nova i dublja prijateljstva – kaže profesorica Milosavljević.

Direktorica Gimnazije u KŠC “Sveti Franjo“ Žana Altumbabić danas je organizirala zajedničko druženje s gimnazijalcima i učenicima devetih razreda te druženje simbolično nazvala “kafa s direktoricom“. Altumbabić ističe da mlade mnogo toga tišti te da bi ovakvi dani povjerenja trebali prerasti u ključni segment obrazovnog sistema u BiH.

– Oni meni danas imaju prigodu reći što je to što ih tišti u školi. Na taj način mi zajednički pronalazimo određena rješenja i tako se otvaramo za nove ideje i nove sadržaje. Mladi su zaista kreativni u tim svojim nastojanjima i idejama – rekla je za Fenu Altumbabić.

Dani povjerenja postat će tradicionalan događaj, a već od naredne godine trebao bi donijeti povezivanje među učenicima različitih škola. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje