Srijeda, 12. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Učenici tuzlanske Osnovne škole ‘Sjenjak’ od danas imaju sportsku salu

Preuzmite sliku

Učenici tuzlanske Osnovne škole ”Sjenjak” od danas imaju sportsku salu, na koju se čekalo 15 godina.

Djeca čas tjelesnog odgoja više neće raditi u učionicama, vani ili na sportskim terenima, zahvaljujući sredstvima Vlade Tuzlanskog kantona i Grada Tuzle, ukupno oko 600.000 KM.

Ova tuzlanska škola broji više od 500 učenika i bila je jedina osnovna škola na području Tuzle koja nema fiskulturnu salu. Njena izgradnja ima nemjerljiv značaj, kažu u ovoj školi.

Direktorica škole Indira Lukavica kaže da je objekat građen dvije godine i pokriva površinu 650 kvadrata.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović podsjeća da su regulacionim planom predvidjeli da se napravi škola za Sjenjak, te da su u oštroj konkurenciji uspjeli dobiti sredstva japanske vlade, koja je izdvojila 1,5 miliona KM, a Grad oko milion KM.

‘Prije petnaest, šesnaest godina imali smo evidentan problem sigurnosti djece koja su iz naselja Sjenjak i oko njega išla u Osnovnu školu Novi Grad. Razmišljali smo tada o podhodnicima, nadvožnjacima, a onda smo se odlučili da planiramo izgradnju škole na ovoj lokaciji. Uspjeli smo, u oštroj konkurenciji, od japanske vlade osvojiti million i pol maraka, a sufinansiranje Grada je bilo oko million maraka i za taj iznos od dva i pol miliona maraka Vlade Japana i Grada Tuzle, izgrađena je Osnovna škola Sjenjak. Škola je ostala bez sale, ali u dogovoru sa Vladom TK, ušli smo u zajedničkki projekat, prije nepune dvije godine je položen kamen temeljac, a evo danas svečano otvaramo salu. Kanton je izdvojio oko četiristo, a Grad oko dvjesto hiljada KM i sada imamo vrlo savremenu školu i savremenu fiskulturnu salu na izvrsnoj lokaciji’, kazao je gradonačelnik Imamović.

Pomoćnik ministrice za obrazovanje TK Fikret Vrtagić ističe da su Vlada i Ministarstvo uložili značajna sredstva u ovaj projekt, ali da bez saradnje sa Gradskom upravom radovi ne bi išli istim tokom.

Najavljeno je da će resorno ministarstvo, uskoro, pomoći dovršetak radova u dvije škole u Gradačcu. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje