Utorak, 29. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Učenici OŠ Novi Grad Tuzla defileom kroz grad i priredbom na Trgu slobode obilježili 25. novembr Dan državnosti BiH

Preuzmite sliku

I ove godine najavljen je veliki broj manifestacija kojima će se uveličati obilježavanje Dana državnosti BiH.

Bosna i Hercegovina u petak, 25. novembra, obilježava Dan državnosti, a tim povodom danas su učenici OŠ Novi Grad Tuzla defilom kroz grad te prigodnim programom na Trgu slobode obilježili ovaj značajni datum za našu domovinu.

Direktorica OŠ “Novi Grad” Tuzla Sabina Jogunčić za Tuzlanski.ba je kazala kako su današnjim vannastavnim aktivnostima povodom obilježavanja 25. novembra Dana državnosti BiH učestvovali svi razredi i učenici.

“Slavimo rođendan domovine danas obzirom da je sutra neradni dan. Odluči smo se da napravimo jedan defile kroz grad sa brojnim rekvizitima Bosne i Hercegovine. Na svu sreću lijep i sunčan dan nas je obradovao i omogućio nam da realizujemo naš plan. Želimo ovom današnjom malom manifestacijom pokazati šta mi zapravo u našoj školi njegujemo. Odnosno htjeli smo da dio atmosfere koji uvijek imamo povodom Dana državnosti iz naše škole prenesemo i na ulice grada. Treba svi da budemo ponosni na ovaj datum, jer mi nemamo druge domovine osim Bosne i Hercegovine” – kazala je Jogunčić i dodala:

  • “Cilj svih prosvjetnih radnika zapravo i jeste da kod djece dok traje proces osnovnog obrazovanja, pa kasnije i srednjeg razvijemo patriotizam jer samo čovjek koji voli svoju zemlju on može “sutra” da postane koristan građanin ovoga društva. Želimo da vjerujemo da će upravo nove generacije koje dolaze pokloniti Bosni i Hercegovini nešto bolje od ovoga što sada imamo” – naglasila je direktorica OŠ “Novi Grad” Tuzla Sabina Jogunčić.

    Intoniranjem himne Bosne i Hercegovine osnovci Novog Grada započali su današnji program na Trgu slobode. Zatim su upriličene brojne recitacije posvećene domovini Bosni i Hercegovini povodom njenog rođendana, a i plesna grupa je izvela i svoju tačku.

    Prisutni prolaznici su bili oduševljeni današnjim prizorom na Trgu slobode, a učenike su nagrađivali aplauzima nakon njihovih nastupa.

    Bosna i Hercegovina u petak obilježava Dan državnosti, datum kada je prije 79 godina održano Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu na kojem su donesene odluke o obnovi državnosti Bosne i Hercegovine. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje