Srijeda, 22. Maj 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

U UKC-u u Tuzli za godinu dana urađeno 28 hiljada operacija

U Univerzitetsko-kliničkom centru (UKC) u Tuzli tokom 2017. godine urađeno je više od 3.300.000 pregleda, izvedeno 28.000 operacija, uvedene su nove procedure, a povećan je priliv pacijenata iz svih kantona.

Govoreći o izvještaju o radu ove zdravstvene ustanove za prošlu godinu, koji je Vlada Tuzlanskog kantona danas usvojila, kantonalni ministar zdravstva Bahrudin Hadžiefendić je kazao da je tuzlanski UKC pozitivno poslovao u 2107. te da bilježi rast prihoda nad rashodima.

Naglasio je da je u izvještajnoj godini smanjen dug ove zdravstvene ustanove prema dobavljačima za oko tri miliona KM.

Vlada TK usvojila je i Izvještaj o radu Zavoda za javno zdravstvo ovog kantona. I ovaj zavod je pozitivno poslovao tokom prošle godine, a pravila rada i protokoli koji se u njemu koriste, kako je naveo Hadžiefendić, postali su model kojeg prepisuju ostali kantoni.

Također, Ministarstvo zdravstva TK s Ministarstvom obrazovanja i nauke, te Zavodom za javno zdravstvo realiziralo je izuzetno uspješan projekt uvođenja ispravne vode u sve školske objekte na području TK, postavljanjem UV filtera.

Govoreći o izvještaju o radu Ministarstva zdravstva TK u prošloj godini, koji je također usvojen, Hadžiefendić navodi da je prvi strateški cilj ovog ministarstva bio prevencija i unapređenje zdravstvenog stanja.Podvukao je da su provedene aktivnosti prevencije i rane dijagnostike karcinoma dojke, te karcinoma grlića maternice i kolorektalnog karcinoma.

Drugi cilj bila je izrada efikasnije i dostupnije zdravstvene zaštite svim građanima TK, zatim informatički razvoj i organizacija rada mrtvozorničke službe na području TK.Podsjetio je na usvojenu odluku o utvrđivanju esencijalne liste lijekova, koja ide na teret Zavoda zdravstvenog osiguranja TK te na Odluku o jedinstvenoj listi ortopedskih pomagala.

Između ostalog, izdvojio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o ZZO TK, zahvaljujući kojem je prošle godine ukinuta premija zdravstvenog osiguranja za određene kategorije osiguranika.

Hadžiefendić ističe da su ovo ministarstvo i ZZO TK utvrdili prijedlog za ostvarivanje prava iz primarne zdravstvene zaštite povratnika u RS, te korištenje zdravstvenih usluga u svim domovima zdravlja na području TK.

Realiziran je i projekt zapošljavanja 130 mladih doktora medicine i stomatologije, koji su se nalazili na evidenciji Biroa za zapošljavanje.

I u 2017. godini realiziran je i program asistirane reprodukcije ili vantjelesne oplodnje, odnosno nastavljeno je s refundacijom troškova. Riješen je i dugogodišnji problem oboljelih od celijakije sufinansiranjem specijalne hrane tzv. bezglutenskog brašna. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,