Četvrtak, 23. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

U UKC-u Tuzla dvogodišnje dijete hospitalizirano zbog morbila: U Tuzlanskom kantonu 25 posto nevakcinisane djece

Preuzmite sliku

Trend oboljelih od morbila svakim danom je u porastu. Prema informacijama Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, u posljednja dva mjeseca registrovano je 113 oboljelih od morbila, najviše u dobi između 2 i 5 godina. Svi oboljeli su nevakcinisani.

Na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu svaki pregleda više od 15 pacijenata koji su zaraženi morbilima, a zadržavaju se samo najteži slučajevi.

Kako je za Tuzlanski.ba potvrđeno u Zavodu za javno zdravstvo (ZJZ) Tuzlanskog kantona u UKC Tuzla jedno je dijete hospitalizirano zbog morbila.

“Kada je u pitanju Tuzlanski kanton danas smo zabilježili prvi potvrđeni slučaj pojave morbila. Riječ je o djetetu koje nije sa područja TK. Dijete je iz Krajine i u UKC Tuzla je došlo zbog nekih drugih pretraga ali je ustanivljeno kako je oboljelo od morbila i hospitalizirano je na Klinici za za infektivne bolesti UKC-a Tuzla” – kazala nam je specijalista epidemiolog dr. Jasmina Brkić Džambić.

Kada je u pitanju vakcinacija djece na području Tuzlanskog kantona dr. Brkić Džambić za Tuzlasnki.ba potvrdila je kako je posljednjih dana zabilježen povećan broj roditelja koji djecu dovode da prime MRP vakcinu.

 • “Imamo informacije kako je povećan broj djece koja se dovode na MRP vakcine. Dom zdravlja Tuzla daje prednsot MRP vakcinacijama u odnosu na redovne vakcine koje se obavljaju” – kazala je naša sagovornica.

  Kada je u pitanju vakcinalna pokrivenost sa prvom dozom MRP-a u Tuzlanskom kantonu ona je u padu od 2010 do 2018 godine. Naime, u 2010 godinu procenat pokrivenosti bio je 83 posto da bi taj procenat prošle godine iznostio svega 75 posto.

  “Za kolektivni imunitet i zaštitu stanovništva od morbila potrebno je da imamo pokrivenost od 95 posto. Danas od stotinu djece mi imamo 75 vakcinisanih i 25 nevakcinisane djece. Nažalost broj djece koja nisu vakcinisana raste iz godine u godinu. U jednom trenutku će se stvoriti kritična masa kao što imamo sad epidemiju u Sarajevu, doći će neko ko je obolio i imat ćemo i mi epidemiju na području Tuzlanskog kantona i bolest će se i dalje širiti. Zbog toga je kolektivni imunitet veoma važan i da imamo što veći procenat vakcinisanih” – pojašnjava nam dr. Jasmina Brkić Džambić iz Zavoda za javno zdravstvo (ZJZ) Tuzlanskog kantona.

  Kolektivni imunitet zapravo predstavlja otpornost neke grupe ili zajednice prema određenoj bolesti. Ukoliko imamo visok kolektivni imunitet to su veće šanse da se spriječi pojavu epidemije.

  Dr. Jasmina Brkić Džambić također ističe da imamo i rizične skupine djece koja boluju od teških bolesti i kao takva ne mogu biti vakcinisana MRP vakcinom ali tu djecu je upravo moguće zaštititi kolektivnim imunitetom.

  “Roditelji nažalsot često ne shvataju ozbiljnost situacije i samim tim ne žele dobro svojoj djeci, ne vakcinišu ih i eto nažalost umiru nam djeca koja nisu mogla biti vakcinisana jer nisu tog uzrasta” – kaže specijalista epidemiolog dr. Jasmina Brkić Džambić.

  U Zavodu za javno zdravstvo (ZJZ) Tuzlanskog kantona nam je potvrđeno da postoji dovoljan broj MRP vakcina na području TK i da su svi Domovi zdravja uredno snabdjeveni.

  Podsjetimo, u Domu zdravlja Tuzla bolesna djeca se razdvajaju od zdrave, tako da roditelji bez briga i dilema mogu doći u dispanzere na vakcinu. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,