Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

U UKC tvrde da nije bilo slučajeva ugriza zmija otrovnica

Preuzmite sliku

Najezda zmija primjetna je širom BiH. Nedavno je na parkingu tuzlanske Pivare ubijen poskok, zmije su viđene i u koritu rijeke Jale, te u Novom naselju, Grabovici i još nekim tuzlanskim naseljima.

U naselju Vrapče, u blizini “Elektrodistribucije” Tuzla, jučer je ubijena zmija duža od metra. Vozač je automobilom prešao preko zmije, ali je ostala živa, da bi je potom ubio štapom.

U UKC Tuzla kažu da nije rijekost da dođu pacijenti sa zmijskim ugrizom, ali da su uglavnom u pitanju slučajevi u kojima se ne radi o otrovnicama, mada je ranijih godina bilo i takvih, ali bez posljedica.

“Situacija nije ništa drukčija u odnosu na prethodne godine. Unazad tri mjeseca nismo imali slučaj da je nekoga ugrizla otrovnica”, izjavila je dr. Dilista Piljić, specijalista infektolog iz UKC Tuzla.

U Klinici za infektologiju ovog centra kažu da u slučaju ujeda otrovnice, što se može primijetiti po kožnom krvarenju i jakim bolovima, osoba treba što prije da se javi u najbližu zdravstvenu ustanovu, gdje će žrtvi pružiti adekvatnu pomoć, uključujući i hospitalizaciju.

S obzirom na to da je minulih dana objavljeno kako u Federaciji BiH nedostaje seruma protiv zmijskog ujeda, u UKC Tuzla navode da ga ima za hitne slučajeve, rečeno je Feni.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,