Petak, 2. Juna 2023.
Tuzlanski.ba logo

U Tuzli u džamiji “Kralj Abdullah” klanjan prvi teravih-namaz

Preuzmite sliku

Nakon što je top sa Kicelja u Tuzli sa zalaskom sunca pukao i ozvaničio početak mubarek mjeseca ramazana, večeras se u tuzlanskim džamijama klanjao i prvi teravih-namaz.

Naš fotoreporter zabilježio je atmosferu u džamiji Kralj Abdullah u Tuzli koja je bila ispunjena vjernicima

Teravih-namaz u Tuzli klanjan je se u svim džematima. Medžlis Islamske zajednice Tuzla saopćio je kako će tokom mjeseca razamana u gotovo svim džematima učit se mukabele. I ove godine na području našeg Medžlisa bit će učene tri hafiske mukabele. Atmosferu mjeseca ramazana noćas upotpunili su i upaljeni kandilji na tuzlanskim džamijama.

Medžlis Islamske zajednice Tuzla će ove godine prema planu ramazanskih aktivnosti realizovati niz aktivnosti na području svog djelovanja. Štampane su ramazanske vaktije koje su ovih dana distribuirane u džemate, iste su besplatne i dostupne svim našim džematlijama i građanima.

U tuzlanskim džematima će biti dostupne i Ramazanske novine. Jedanaeste po redu novine obiluju sadržajima koji su namijenjeni za sve članove porodice.

  • Ramazan je mjesec blagoslovljenog vremena. U njemu se vjerničke duše ispune blagošću koja se širi i dijeli u našim domovima i među ljudima. U našem jednogodišnjem vjerničkom hodu kroz život, ovo je gost kojeg s radošću iščekujemo. On je jasni putokaz. Ramazan je sama sušta vjernička radost, važan predah od svakodnevnih napora i borbi, te prilika da prikupimo novu snagu i spremno se suočimo s novim izazovima“, kazao je ef. Fazlović.

    „Post u ramazanu je vrhunski ibadet, izraz duboke i nepatvorene predanosti Allahu Uzvišenom, vjerničkog uzdaha i skrušene dove. Post odvaja dobro u vjerniku od svega onoga lošeg i suvišnog, navika i postupaka kojih se treba oslobađati. On učini da dobrota zasija u svoj svojoj punini. I drugi izrazi vjernikove predanosti Allahu, dželle šanuhu, u ovom mjesecu se na najljepši način upotpune. Zato u ramazanu puno učimo Kur'an, klanjamo teravih i druge namaze, sabiremo svoje materijalno stanje pa izdvajamo ono što nam je Uzvišeni naložio da izdvojimo… Naše porodice su na okupu. Naši safovi se poprave i učvrste. I iftarska, i sehurska, i ibadetska sofra više odišu našim zajedništvom, iskrenošću i bratstvom“, poručio je tuzlanski muftija uz poziv da se još više okrenemo svojim najmilijima. (Tuzlanski.ba | Foto: Blicko Junior)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje