Ponedjeljak, 23. April 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

U Tuzli trenutno nema djece za usvajanje: Kakav je postupak usvajanja i koji su uslovi za bračne parove? (VIDEO)

Iako za brojnu djecu bez roditeljskog staranja postoji nada da život provedu u porodici, process usvajanja zainteresovanim građanima donosi i “brdo papirologije”. Procedura usvajanja traje poprilično dugo, a razlog je, kažu stručnjaci, prvenstveno dobrobit djeteta. U Centru za socijalni rad u Tuzli provjerili smo kakva je procedura usvajanja djeteta, ko može biti usvojitelj, šta je sve potrebno i ima li djece u Tuzli koja bi mogla biti usvojena.

 • Prema zakonu Federacije BiH usvojenje djeteta može biti potpuno i nepotpuno. Za potpuno usvojenje dijete mora biti starosti najviše do 10 godina života. Nepotpuno se može usvojiti dijete do 18 godina starosti, a ako je starije od 10 godina potreban je njegov pristanak.  Osobe koje žele usvojiti dijete podnose zahtjev organu starateljstva, odnosno Centru za socijalni rad. Za vođenje postupka usvojenja nadležan je organ starateljstva prema prebivalištu maloljetnika, odnosno boravištu.

  “Mi trenutno imamo dvoje djece koja su u postupku usvojenja već, koja se nalaze u porodicama. Sam postupak usvojenja, odnosno za bračne parove koji se prijave za usvojenje vrši se obrada od strane socijalnog radnika, pedagoga, psihologa, pravnika, da se potvrdi da li ispunjavaju zakonom propisane uslove.”, navodi za Tuzlanski.ba Hasiba Alibegović, šefica Službe u Centru za socijalni rad Tuzla.

  Alibegović napominje da postoje opšti i posebni uslovi koje potencijalni usvojitelji moraju ispunjavati. Kada je riječ o opštim uslovima, jedan je taj da parovi moraju biti starosti od 25-45 godina, da su državljani BiH. Usvojiti dijete mogu i strani državljani, ukoliko je to u interesu djeteta, ali prednost svakako imaju oni sa područja FBiH. Sam postupak podrazumijeva brojne administrativne postupke.

  “Ukoliko Centar ima dijete za usvojenje, odabere bračni par, izvrši se obrada bračnog para. Porodični zakon je rekao da dijete mora boraviti, prije zasnivanja usvojenja, šest mjeseci u porodici potencijalnih usvojitelja. Za to vrijeme se prati porodica i dijete, stručni radnici obilaze tu porodicu i tek po isteku tog perioda od šest mjeseci, donosi se odluka da li se dijete adaptiralo u porodici i da li se može provesti sam postupak usvojenja. Međutim, evo ja moram reći da mi trenutno nemamo nijedno dijete za usvojenje, što znači mi možemo samo evidentirati potencijalne usvojitelje i sačekati ukoliko budemo imali neko dijete koje će ući u taj proces”, napominje Alibegović.

  Međutim, zainteresovani parovi mogu se prijaviti u svim centrima na području FBiH, a ne samo u Tuzli. “Nekad se desi da potencijalni usvojitelji, koji imaju prebivalište na području grada Tuzla, dobiju poziv iz nekog drugog centra. Mi izvršimo obradu njihovu, dostavimo mišljenje da li su oni podobni i onda taj postupak vodi centar koji može biti i van ovog Kantona”, kaže Alibegović.

  Znači, organ starateljstva dužan je da u postupku obrade osoba zainteresovanih za usvojenje ocijeni njihove opšte podobnosti za usvojenje, uzme u obzir starost, fizičko i psihičko zdravlje, stabilnost bračne zajednice, motive za usvojenje, sposobnost za roditeljstvo, emocionalnu stabilnost i zrelost usvojilaca. Organ starateljstva također je dužan da potencijalnim usvojiocima predoči detaljna i pozdana saznanja koja se odnose na psihofizički status djeteta.

  “Vrlo često potencijalni usvojitelji imaju zahtjeve kojima se nekad možda ne može ni udovoljiti, iz razloga što oni svi uglavnom žele djecu manjeg uzrasta, žele potpuno usvojenje, malo ko želi nepotpuno usvojenje a to su djeca starija od deset godina. Nema toliko djece te na evidenciji, ali povremeno se pojave”, dodaju iz Centra.

 • Takođe, kada se dijete usvoji povratka više nema, te se nastoje iscrpiti sve mogućnosti kako bi dijete koje ima majku ostalo kod iste. U Domu za djecu bez roditeljskog staranja smještaju se i majke porodilje sa bebama koje su “odbačene od roditelja”, te se tokom njihovog boravka u Domu, nastoji uticati na svijest i roditelja porodilje, a sve kako bi beba ostala kod majke.

  U svakom slučaju, u video prilogu možete saznati opširnije, odnosno sve potrebne informacije o postupku usvojenja djeteta.  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje