Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Cilj je postignut: U Tuzli evidentno smanjenje gubitka vode

opcina-voda
Preuzmite sliku

Općinu Tuzla danas su posjetili predstavnici Evropske komisije povodom realizacije projekta snabdijevanja vodom naselja u sjevernom dijelu grada, vrijednost projekta iznosi oko 500.000 eura.

opcina-vodaTuzla ima strategiju sigurnog i dugoročnog snabdijevanja vodom do 2035 godine, u okviru strategije postepeno su se osvajala nova sredstva za ostvarivanje ciljeva od kojih je najvažniji smanjenje gubitka vode“- rekao je prilikom sastanka načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović.

Međunarodni ekspert za smanjenje gubitka u vodenom sistemu Dževad Kodžo je istakao da je jako bitna dobra saradnja sa tuzlanskom vodovodom pogotovo kada se radi jedan ovakav projekat koji se odnosi na maksimalno smanjenje gubitka vode. Takođe je važno da kada se uoče određene nepravilnosti odnosno kvarovi da vodovod istog trenutka reaguje.

Cilj je postignut, a rezultati koji su ostvareni Tuzlu sa zadnjeg stavljaju na prvo mjesto kada je vodosnabdjevanje u pitanju“, kazao dr.  Merih Keristoglu – predstavnik Western Blakans Investment Framework-a (WBIF) sa sjedištem u Beogradu. On je dodao i da je sretan zbog činjenice da će Općina Tuzla moći već naredne godine aplicirati na nove projekte.

U Tuzli postoji 31 zona koju je potrebno sanirati da bi se smanjio gubitak vode na manje od 4%. Do sada je to učinjeno u Kužićima i Krojčici, a planiraju se na isti način smanjiti gubici i na ostalim evidentiranim lokacijama.

Cijeli projekt je finansiran od strane IPA 2008 – programa za Albaniju, BiH, Hrvatsku, Makedoniju, Crnu Goru, Srbiju, Tursku i Island.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: