Srijeda, 15. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
tuzla-panoramaaaa
Preuzmite sliku

U Tuzli seminar o povredama izbornog procesa

Centralna izborna komisija BiH organizirala je u Tuzli seminar o obaveznoj edukaciji članova lokalnih izbornih komisija, na kojoj su članovi CIK-a održali prezentaciju “Povrede izbornog procesa-prekršajna i krivična odgovornost i praksa“.

Cilj ovog seminara jeste upozoriti članove lokalnih izbornih komisija na najčešće greške biračkih odbora za vrijeme izbora, te na rigorozne sankcije od Centralne izborne komisije BiH, u slučajevima namjere ili neznanja kršenja pravila na biračkim mjestima.

– Evropski i međunarodni posmatrači, a i kroz praksu Centralne izborne komisije BiH, utvrdili su da su biračka mjesta najslabija karika, gdje predstavnici ili članovi biračkih odbora krše pravila odgovornosti. Kršenja su najčešće u dopisivanju, upisivanju i nepravilnom brojanju glasova – izjavio je za Agenciju Fena koordinator za rad s općinskim izbornim komisijama BiH Mustafa Laković.

Kazao je da je u 2010. godini, na izborima u BiH, bilo sankcionirano 280 osoba s kaznom od 200 do 800 KM, dok je pet osoba sankcionirano zabranom rada, zbog prekršenih pravila iz neznanja.

– U 2012. godini, CIK je donio 165 odluka, gdje su 144 osobe sankcionisane novčano, od 200 do 500 KM, a 21 osoba zabranom rada – istaknuo je Laković.

On je naglasio da je CIK organizirao niz seminara, kako bi lokalne izborne komisije uputili i u nove provedbene akte, odnosno u izmjene i dopune provedbenih akata, te da se druže do glavnih izbora u oktobru 2014. godine.

Osim Tuzle, članovi Centralne izborne komisije BiH su ovaj seminar održali u Bihaću i Laktašima, te će u narednim danima održati i u Brčkom, Sarajevu, Trebinju i Mostaru. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje