Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

U Tuzli realizovane transnacionalne radionice u okviru projekta STEAM+

Preuzmite sliku

U okviru Erasmus+ akcije uspostavljanja strateškog partnerstva u području obrazovanja, osposobljavanja i mladih Privatna predškolska ustanova „Montessori IQ kutak“ kao partner, Visoka škola eMPIRICA i Univerzitet u Tuzli kao udruženi partneri, sudjeluju u implementaciji projekta uspostavljanja saradnje u području kreativnosti pod nazivom STEAM+.

Tokom projektnih aktivnosti vezanih za implementaciju transnacionalnog treninga u Tuzli, koji se realizuje u periodu 9.-13. januara, partneri imaju priliku upoznati se sa načinom rada STEM akademije i Montessori metodologijom u razvoju STEAM vještina. Djeca predškolske i školske dobi kao polaznici PPU „Montessori IQ kutak“ su imala priliku kroz radionicu „Napravi svog robota“ učestvovati u kreativnim i inovativnim aktivnostima izrade robota pod nadzorom certificiranih trenera STEM akademije, kroz drugačiji način učenja STEM vještina.

Projekat STEAM+ (STEAM Skills Development in Early Childhood Education and Care in Europe) ima za cilj unaprijediti obrazovanje djece stvaranjem inovativnog pristupa koji integrira akademsko znanje iz STEAM oblasti sa praksama zemalja članica Evropske unije, s ciljem razvoja kreativnih vještina i kritičkog razmišljanja budućih građana Evropske unije. Ostali učesnici u projektu su: Galileo Progetti Nonprofit Korlátolt Felelösségü Társaság (Mađarska) koordinator projekta, Erasmushogeschool Brussel (Belgija), Centro Social de Soutelo (Portugal), New Bulgarian University (Bugarska).

STEAM je izraz koji je posljednjih godina izazvao globalni interes iz perspektive obrazovanja i radne snage i predstavlja međusobno povezan akronim nauke, tehnologije, inženjerstva, umjetnosti i matematike. Kreativnost i inovativnost u predškolskom obrazovanju prepoznati su kao značajni u evropskoj obrazovnoj politici, jednako kao i profesionalni razvoj nastavnika, a njihovo unaprijeđenje i jačanje je jedan od strateški ciljeva u okviru EU za obrazovanje i obuku 2020. Također, aktuelna kriza COVID-19 je uvelike ubrzala potrebu za modernizacijom i digitalnom transformacijom sistema obrazovanja i obuke širom Evrope.

Projekat STEAM+ nastavlja svoju realizaciju u 2022. godini nizom aktivnosti koji se organizuju od strane partnera iz Evropske unije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,