Utorak, 27. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

U Tuzli prikazan francusko-bosanski film ‘Te mračne noći’

Preuzmite sliku

U Bosansko kulturnom centru Tuzlanskog kantona sinoć je prikazan francusko-bosanski film “Te mračne noći“ reditelja Francoisa Lunela, koji tematizira život žene u ratnim okolnostima.

Nakon prikazivanja filma publika je imala priliku razgovarati sa rediteljem, koji je tom prilikom podsjetio na svoj boravak u Sarajevu ratnih godina, kada je svjedočio koliko se žene bore za “normalni“ život u ekstremnim okolnostima, čuvajući porodicu.

Nakon rata Lunel je napustio BiH, ali se vratio 1999. godine. Tada je pročitao članak o ženi koja je u džepu odjeće poginulog muža našla papirić koji će joj promijeniti život. U tome trenutku počinje živjeti sa sumnjom, da li je prevarena.

Priča filma je upravo o jednoj takvoj ženi. Ona pokušava ostati pribrana u izuzetno teškim životnim okolnostima, odgajajući malodobnog sina.

Namjere François Lunela bile su pokazati dubok traga koji je rat ostavio, održavanje osjećaja normalnosti i ljudskosti u teškom vremenu.

Glumačku postavu čine Maja Jurić, Muhamed Hadžović, Nina Đogo Gracić, Maja Zećo, Boris Ler, Arman Lunel, Emina Muftić i Senad Alihodžić.

Nakon Tuzle, film će biti prikazan i u Travniku i Jablanici.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje