Četvrtak, 24. Oktobar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

U Tuzli predstavljen projekat pomoći zapošljavanju osoba s invaliditetom

U Tuzli je danas promoviran projekat “Stablo“ koji ima za cilj zapošljavanje osoba s invaliditetom u proizvodnji edukacijskih igračaka.

Menadžer projekta Izet Dilaver kazao je da kroz ovaj projekat žele pomoći najosjetljivijoj kategoriji društva, osobama sa invaliditetom, odnosno osposobiti ih za proizvodnju atraktivnih edukacijskih igračaka na bazi drveta, koje je važan industrijski resurs naše države.

Osobe s invaliditetom, kako je danas rečeno, traže svoju priliku za posao jer smatraju da mogu svojim radom doprinijeti razvoju društva. Također, pojedine firme su u osobama s invaliditetom vidjele potencijal s obzirom da BiH ostaje bez radne snage.

Melhite Šljivić je stopostotna invalidna osoba, ali smatra da može raditi i želi svoju priliku.

– Mi nismo manje vrijedna kategorija ljudi. Primjera radi, ja sam paraplegičarka i sto postotna sam invalidna osoba, ali sam veoma sposobna. Nikada nisam odbila posao, ali mi nikada niko nije ni ponudio bilo kakav posao. Funkcionišem kao svaka normalna osoba – kaže Šljivić.

Jedna od firmi iz BiH želi zbog nedostatka radne snage zaposliti upravo osobe s invaliditetom i umirovljenike.

– Ova država gubi svoj najveći potencijal, a to je ljudski resurs. Ako kao poslodavac mislim ostati u ovoj državi onda se moram osloniti na ljude koji teško pronalaze posao, kako u BiH tako i na tržištu rada na Zapadu. To su penzioneri i osobe s invaliditetom – kaže direktor firme “Moment auto“ Halid Jogunčić.

Profesorica s Rehabilitacijsko edikacijskog fakulteta Univerziteta u Tuzli Edina Šarović istaknula je da su osobe s invaliditetom veliki potencijal u osnaživanju radne snage.

– Svakoj osobi se može ponuditi radno mjesto koje odgovara ljudima i njihovoj profesionalnoj naobrazbi – istaknula je na profesorica Šarović.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje