Četvrtak, 22. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Tuzli počinje Ljetna škola iz metabarkodiranja okolišne DNK

Preuzmite sliku

Na Univerzitetu u Tuzli, u organizaciji Prirodno-matematičkog fakulteta, Odsjeka za biologiju se u periodu od 5.9. do 8.9. 2022. godine održava Ljetna škola iz metabarkodiranja okolišne DNK, u okviru realizacije Erasmus+ Ecobias projekta: Razvoj master studija iz ekološkog monitoringa i bioprocjene slatkovodnih ekosistema u visokoškolskim institucijama Zapadnog Balkana.

Otvaranje ljetne škole planirano je za ponedjeljak 5.9.2022. godine u prostoru Amfiteatra 2 Tehnološkog fakulteta sa početkom u 09.30.

Ljetna škola kao četverodnevni program će okupiti studente i profesore iz Bosne i Hercegovine, Njemačke i regije  (Univerzitet u Tuzli, Univerzitet u Novom Sadu, Univerzitet Duisburg-Essen, Sveučilište u Zagrebu, Univerzitet u Sarajevu, Univerzitet u Istočnom Sarajevu, Univerzitet u Banjoj Luci, Sveučilište u Mostaru, Univerzitet u Nišu, Internacionalni univerzitet Travnik, Univerzitet Donja Gorica), kao i stručnjake iz biološkog sektora.

Cilj program je učesnike/ce obučiti u planiranju istraživanja metabarkodiranja okolišne DNK, metodologiji uzorkovanja, metodologiji laboratorijske obrade u novoopremljenim laboratorijama Odsjeka za biologiju iz Erasmus+ Ecobias projekta i metodama analize i obrade podataka.

Primjena metabarkodiranja okolišne DNK u procjeni biološkog statusa u monitoringu voda ima veliki potencijal da premosti ograničenja klasičnog biološkog monitoringa i omogućava neinvazivni pristup prilikom uzorkovanja, veliku taksonomsku pokrivenost i visoku senzitivnost analiza.

Ljetnu školu Odsjek za biologiju PMF-a u Tuzli realizira uz stručnu saradnju sa Univerzitetom Duisburg-Essen iz Njemačke (Leese Lab i prof.dr. Florian Leese i konzorcija Ecobias projekta uz sredstva Erasmus+ programa Evropske unije.

Univerzitetsku obavijest o održavanju Ljetne škole mozete pronaći na LINKU.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,