Četvrtak, 8. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

U Tuzli počeo horski šampionat ‘Lege Artis’, više od 1.000 horskih pjevača (FOTO)

Preuzmite sliku

Četvrti horski šampionat ”Lege Artis” počeo je sinoć u Tuzli, u Bosanskom kulturnom centru, gdje će se do nedjelje 22 horska ansambla boriti za grand prix festivala u četiri kategorije.

Šampionat je počeo takmičenjem u kategoriji dječijih horova, a najbolji hor, koji je dobio ”Zlatnu liru”, je češki hor Praška kantilena iz Praga, koji je osvojio titulu grand prixa kao i nagradu za najboljeg dirigenta.

– Mi u ‘Lege Artisu’ naporno smo radili tokom cijele godine da bi više od 1.000 horskih pjevača, koliko ih ove godine učestvuje na šampionatu, otišlo iz Tuzle sa lijepim uspomenama, ali bogatiji za još jedno iskustvo – kazao je direktor šampionata, dirigent Jasmin Hasić.

Žiri čine vrhunski stručnjaci iz ove oblasti, a ove godine to su dirigenti i pedagozi iz BiH, Srbije, Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država.

– Svjedočim rastu šampionata u Tuzli. Svake godine kvalitet ansambala je na višem nivou, a nama u žiriju posao je sve teži, ali je i zadovoljstvo veće – rekao je član žirija i šef hora Beogradske opere Đorđe Stanković.

Šampionat će biti nastavljen danas takmičenjem u kategoriji mješovitih horova, što tradicionalno privlači veliki broj ljubitelja horske muzike. U nedjelju će nastupiti vokalni ansambli, ženski i muški horovi.

Horski šampionat zvanično je otvoren koncertom hora domaćina, mještovitog hora ”Lege Artis” sa gostima. Publici u Tuzli predstavio se hor BZK ”Preporod” iz Brčkog, te sopranistica Dženana Huseinagić. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje