Petak, 23. August 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

U Tuzli otvoreno Prijateljsko takmičenje Specijalne olimpijade ‘Parallel’

Više od 300 sudionika iz BiH i zemalja okruženja sudjeluje na Prijateljskom takmičenju Specijalne olimpijade “Parallel”, koje je u popodnevnim satima otvoreno u Univerzitetskoj dvorani u Tuzli.

Od 7. do 12. maja sudionici će se takmičit u atletici, stonom tenisu, košarci, plivanju i fudbalu, a sve s ciljem promovisanja prava i mogućnosti osoba sa poteškoćama u razvoju.

U okviru ceremonije otvaranja takmičenja obratili su se glavni koordinatori Alisa Dedić i Nermin Alibašić.

Uime sportskih ambasadora sudionike je pozdravio majstor borilačkih vještina Igor Emkić, koji je poželio mnogo sreće svim učesnicima i izrazio svoje divljenje mladim ljudima “koji se bore za svoje snove”, zaključivši da su “svi do jednog pobjednici s obzirom na predanu borbu od koje ne odustaju”.

U sličnom tonu govorila je i dekanica Medicinskog fakulteta u Tuzli Selmira Brkić, a premijer Vlade TK Jakub Suljkanović naglasio je da će Vlada uvijek podržavati ovakve projekte, poželivši organizatorima i takmičarima puno uspjeha.

Direktorica Specijalne olimpijade BiH, bivša olimpijka Kada Delić Selimović, govorila je o važnosti onoga čime se Specijalna olimpijada BiH i “Parallel” bave, a to je promocija prava i mogućnosti osoba sa poteškoćama u razvoju, te njihova inkluzija u sport i svakodnevni život.

Predsjednica BZK “Preporod” Senada Cvrk Pargan na ceremoniju je, u znak podrške “Parallelu”, došla iz Sjeverne Amerike, iskazavši potporu djeci, roditeljima i udruženjima koja se bave osobama s poteškoćama u razvoju.

Govornicima su uručene prigodni pokloni u znak zahvalnosti za podršku implementaciji projekta.

Prijateljsko takmičenje Specijalne olimpijade “Parallel”, osim sportskog programa, imat će i druge sadržaje kao što su edukativne radionice, healthy program i humanitarni koncert veče humanosti i dobrote “Nismo drugačiji”, s ciljem prikupljanja sredstava za liječenje Jasmina Zubčevića i uređenje prostorija Udruženja za djecu s poteškoćama u razvoju.

Cijela manifestacija završava u petak javnom tribinom “Budimo emotivna i profesionalna podrška”, koja će biti održana na Medicinskom fakultetu u Tuzli, s početkom u 16.30 sati.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,