Utorak, 18. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

U Tuzli otvorena izložba radova Josipa Mijića

Preuzmite sliku

U Galeriji “Kristian Kreković” u Franjevačkom samostanu u Tuzli večeras je otvorena izložbe radova akademskog umjetnika Josipa Mijića, pod nazivom „Aranea“.

Travnički umjetnik predstavio se publici specifičnom zbirkom skulptura u obliku kocki u crnoj boji na koje su aplicirane paukove mreže.

-Cijela izložba je projekt koji neizravnim putem propituje odnos čovjeka prema čovjeku i čovjeka prema prirodi. Bijelom paukovom mrežom, apliciranom na crnim kubnim formama, želi se ukazati na krhkost stvorenoga i na njegovu ovisnost o Stvoritelju – kaže Mijić.

O Mijićevim radovima govorio je profesor na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku, Marko Šošić, koji je rekao da je autor posebnom tehnologijom primjenjenom na crnim kockama uspio sačuvati paukovu nit koja je neponovljiva.

– Ova postavka je specifična, jer se događa danas, ovdje, sada i nikada više, u kontekstu ljudi, vremena i prostora koji je jedinstven sam po sebi – kazao je Šošić.

Organizatori izložbe, koja ostaje otvorena 15 dana, su Franjevački samostan i HKD Napredak – Glavna podružnica Tuzla. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,