Ponedjeljak, 2. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

U Tuzli otvoren 1. međunarodni festival rakija (FOTO)

Preuzmite sliku

Simboličnim paljenjem vatre ispod velikog rakijskog kazana, sinoć je u hotelu „Tuzla“ otvoren Prvi međunarodni festival rakija „Tuzla 2017“, koji uz podršku Vlade TK i Grada Tuzla, zajednički organizuju Kantonalna privredna komora i Boutique Destilery „Nadarević“ Tuzla.

Kako je izjavio inicijator festivala Fikret Nadarević, u Tuzli se okupilo više od 40 izlagača iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovina, te kao prateći sadržaj desetak proizvođača hrane, uglavnom suhomesnatih proizvoda, sireva, soli i slanih začina, te kruha i peciva.

– Cilj ove dvodnevne manifestacije je povezivanje predstavnika destilerija i samostalnih proizvođača žestokih pića sa ugostiteljima i hotelijerima. Ovoga puta smo cijeli festival smjestili u jedan prostor, a zbog zanimanja drugih proizvođača sigurno je da ćemo iduće godine izlagačima ponuditi najmanje dvije velike dvorane – izjavio je Nadarević za Fenu koja je medijski pokrovitelj manifestacije.

Na otvaranju učesnike i goste pozdravili su Nedret Kikanović, direktor Kantonalne privredne komore Tuzla, Vedran Lakić, pomoćnik gradonačelnika Tuzle i Mirsad Gluhić, ministar trgovine, saobraćaja i turizma u Vladi TK.

– Ovo je prilika da pokažemo i afirmiramo domaću proizvodnju. Ako se BiH odrekne i ne zaštiti svoje brendove kao što su burek ili sevdalinka, ne piše nam se dobro – kazao je Gluhić. Svoja žestoka pića u Tuzli predstavlja 20 destilerija, a među njima je i leskovački “Trivulesk” koja slovi za najnagrađivaniju destileriju u Srbiji u posljednjih devet godina i koja godišnje proizvede oko 100.000 boca raznih vrsta rakija.

U svojoj ponudi ima osam vrsta, od kojih je najdominantnija viljamovka, a potom žestica od dunje, kajsije, šljive, jabuke, te neizostavne travarica i loza.

Zanimljivu ponudu ima i firma „Monogram“ iz Modriče vlasnika Milana Mišića, zatim podrumi „Ostojić“ iz Čitluka, „Hadžikić“ iz Ratkovića, „Gopo“ Iz Gračanice, „Harmund“ iz Virovitice, ali i ostali izlagači impresionirali su brojnošću i asortimanom proizvoda.

Cilj nam je napraviti što kvalitetniju ponudu na tržištu Tuzlanskog kantona, ali i šire. Također, želimo podići i nivo kvaliteta proizvodnje rakije na ovom području, kako bismo na tržištu imali što bolje izbrendirane rakije uz veću cijenu – kazao je Nedret Kikanović. Međunarodni festival rakija je takmičarskog karaktera, a na festivalsku adresu je stiglo više od 100 uzoraka žestica, čiji kvalitet će ocjenjivati poseban stručni žiri nakon čega će proglasiti dobitnike priznanja. Festival prati i niz stručnih predavanja vezanih za proizvodnju rakije, a sinoć je održana i humanitarna donatorska večera s koje je sav prihod uplaćen na račun organizacije „Korak po korak“, koja brine o osobama sa posebnim potrebama. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,