Ponedjeljak, 27. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

U Tuzli otkriven Memorijal Jevrejima stradalim u Drugom svjetskom ratu

Preuzmite sliku

U Klosterskoj ulici u Tuzli na mjestu gdje je 1902. godine bila izgrađena i otvorena druga tuzlanska Sinagoga, koja je 1942. godine u Drugom svjetskom ratu uništena i zapaljena, postavljen je spomenik koji će zauvijek da svjedoči i od zaborava sačuva priču o Sinagogi i zajednici Jevreja koji su stradali u tom periodu samo zato što su bili Jevreji.

 • Ovo spomen obilježje simbolizira sva jevrejska, historijska obilježja. Urađeno je simbolički prema idejnom rješenju arhitekte Huseina Dropića, a izgradnju spomenika jednoglasno je podržalo Gradsko vijeće Tuzla.

 • “Ovo je veliki dan i za grad Tuzlu i za Bosnu i Hercegovinu, jer je otkriven drugi po redu spomenik žrtvama holokausta, upravo u Tuzli. Poslije čuvene tuzlanske suze, imamo i spomenik gdje je nekada bila sinagoga. Bilo je u Tuzli više sinagoga, ali ova je 42. godine zvjerski uništena i ovaj spomenik treba uvijek da nas podsjeća na prošlost. Posebno je značajno danas prisustvo ovom događaju predstavnika svih vjerskih zajednica i dobar broj građana Tuzle čime odaju priznanje svim onim sugrađanima, Jevrejima koji više nisu među živima” – kazao je Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH.

 • Memorijal Jevrejima Tuzle stradalim u Drugom svjetskom ratu izrađen je u obliku menore, sedmokrakog obrednog svijećnjaka. Napravljen je od betona, kamena i stakla.

  “U knjigama to mora biti i jeste to zapisano, ali ako nema u spomeničkoj kulturi, onda veliki broj ljudi neće ništa o tome znati. Zato je važno da imamo spomen obilježje” – izjavio je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

 • Usvajanjem inicijative zastupnika Zijaha Rifatbegovića, postavljanje Memorijala podržalo je Gradsko vijeće Tuzle.

  Izgradnja je većinski financirana sredstvima donatora i prijatelja, te dijelom sredstvima Gradskog budžeta.

  “Danas sam posebno sretan da sam građanin Tuzle i Bosne i Hercegovine i mislim da je ovo jedan čin, kako naš Jakov Finci kaže nešto što ostavlja trag u vremenu i po čemu ćemo biti prepoznatljivi u budućnosti“ – kaže Rifatbegović.

  Memorijal Jevrejima Tuzle stradalim u Drugom svjetskom ratu otkrili su gospođe Marina Rajner i Frida Čorbić, čiji su preci, članovi porodica Jelinek i Laufer bili dio jevrejske zajednice između dva svjetska rata.

  “Za nas Jevreje u Tuzli je ovo veoma značajan dan pogotovo što je ovo prvi spomenik sa jevrejskim obilježjem za svo ovo vrijeme od drugog svjetskog rata” – kazala je Marina Rajner, predsjednica Jevrejske općine Tuzla.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,