Petak, 3. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

U Tuzli obilježena 20. godišnjica tragične smrti Mustafe Hukića

Preuzmite sliku

Polaganjem cvijeća, molitvom i evociranjem uspomena, na mezarju Tušanj u Tuzli obilježena je 20. godišnjica tragične smrti Mustafe Hukića Huke, legendarnog nogometaša i trenera Slobode.

 • Osim porodice Hukić i njihove rodbine, ovom obilježavanju prisustvovao je uski krug prijatelja, članovi Udruge Veterani FK Sloboda i nekadašnji saradnici velikana s Tušnja.

  Mustafa Hukić poginuo je u saobraćajnoj nesreći u mjestu Devetak, na magistralnoj cesti Tuzla – Doboj, 7. augusta 1999. u 48. godini.

  U Slobodi je karijeru počeo kao 16-godišnjak, za tim s Tušnja odigrao je 280 utakmica, pet utakmica upisao je u dresu reprezentacije nekadašnje zajedničke države, a nakon Slobode igrao je za Osijek, San Jose, te Sakaryaspor.

  Karijeru je okončao u 34. godini, kada se posvetio trenerskom pozivu. Tragedija ga je zadesila kada je obnašao dužnost trenera Slobode, u sezoni u kojoj je ekipa bila nadomak prvog naslova prvaka, ali to prvenstvo nije okončano do kraja.

  Mustafa Hukić bio je jedan od prvih trenera reprezentacije BiH poslije rata, kada je asistirao izborniku Fuadu Muzuroviću. Bio je častan čovjek, izuzetno pošten i stručan i do danas veoma omiljen kod svih generacija Slobode.

  Nakon njegove smrti ustanovljen je Memorijalni turnir „Mustafa Hukić Huka“, ali organiziran neredovno, da bi se naposljetku ugasio zbog inertnosti prijašnjih čelnika Slobode. (Fena | Foto: M. Petrović)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje