Utorak, 3. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

U Tuzli obilježen Svjetski dan borbe protiv HIV-a: Neznanje je najveća opasnost koja prijeti (FOTO)

Preuzmite sliku

Prvi decembar, Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a, obilježava se svake godine s ciljem podizanja svijesti o pandemiji ovog oboljenja, uzrokovanoj širenjem HIV infekcije.

Ove godine povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a, Savjetovalište za dobrovoljno, povjerljivo i besplatno savjetovanje i testiranje na HIV i virus C hepatitisa Klinike za zarazne bolesti UKC Tuzla, u saradnji s asocijacijom Margina, te uz učešće udruženja studenata “BOHEMSA” danas su u centru Tuzle, organizirali savjetovanje i testiranje na HIV i hepatitis, uz podjelu prezervativa, promotivnog materijala vaučera za besplatan pregled i na taj način obilježili Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a.

Student treće godine Medicinskog fakulteta u Tuzli Muamer Mešić predstavnik udruženja studenata “BOHEMSA” za Tuzlanski.ba je kazao kako su građani Tuzle relativno malo upoznati o opasnostima bolesti kao što je HIV/AIDS i načinom na koji se prenosi ova teška bolest.

“Uzrok manjaka informacija kod građana kada je u pitanju HIV/AIDS je uglavnom što nedovoljno čitaju o tome. Smatram da bi se u školama trebalo više govoriti o prevenciji bolesti kao što je HIV. Nažalost problem predstavlja i činjenica to što je tabu tema današnjeg društva između roditelja i djece razgovor o načinu na koji se sve može osoba zaraziti virusom HIV-a jer to može biti između ostaloga i odnos bez zaštite” – kaže Mešić.

Na platou kod Kapije sličnu akciju povodom 1. decembra danas su organizovali i Mladi Crvenog krsta grada Tuzla koji su također građanima dijelili edukativni materijal, prezervative i crvene trakice koje simboliziraju borbu protiv ove bolesti..

“Danas smo izašli na ulicu kako bi educirali građane o značaju borbe protiv HIV/AIDS-a. Mi danas obilježavamo ovaj datum ali konstantno radimo na edukaciji građana. Također, prisutni smo često u svim školama kao i fakultetima gdje vršimo edukacije i trudimo se da ih što bolje upoznamo sa ovom temom. Tačno je da manjak edukacije kod mladih osoba predstavlja i to što sa svojim roditeljima ili vrlo malo ili skoro nikako ne razgovaraju na ovu temu. Mi se trudimo koliko možemo da razbijemo tu stigmu. O ovoj temu treba što više pričati jer neznanje je jedan od najgorih faktora koji može dovesti do ove opake bolesti” – kazala je predsjednica Mladih Crvenog krsta grada Tuzla, Džana Atlić.

Prvi decembar – Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a, obilježava se svake godine s ciljem podizanja svijesti o pandemiji ovog oboljenja, uzrokovanoj širenjem HIV infekcije.

Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a obilježava se od 1988.  godine, na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije prvog dana u mjesecu decembru, s ciljem da se različitim aktivnostima i medijskim događajima podigne svjesnost javnosti o HIV/AIDS-u, kao i solidarnost prema oboljelima. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje