Četvrtak, 28. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

U Tuzli obilježen Dan vozača i automehaničara: Tradicija koja se njeguje već 59 godina

Preuzmite sliku

Defileom vozila danas je u Tuzli obilježen Dan vozača i automehaničara.

Ovaj datum određen je nakon što je 15. januara 1960. godine Josip Broz Tito, tadašnji predsjednik Jugoslavije, postao počasni član Saveza vozača i automehaničara Jugoslavije.

  • Tradicija obilježavanja ovog datuma u Tuzli traje već decenijama, a u ovom gradu postoji i Udruženje vozača i automehaničara koje okuplja oko 45 članova.

    “Najveći problem u našoj profesiji predstavlja odliv radne snage. Svaki dan nam dolaze novi momci, a u zadnje dvije godine otišlo nam je preko pola sveukupne radne snage. Nedostaje nam profesionalnih vozača autobusa i kamiona i taj se nedostatak veoma osjeti. S druge strane, kultura u saobraćaju je na pozitivnoj nuli, ali ako gledamo da vozila gradskog saobraćaja imaju znak, imaju pravo prvenstva, to se slabo poštuje. I pješaci nam prave probleme, ali moramo se snalaziti kako znamo i umijemo”, rekao je redsjednik Udruženja vozača i automehaničara TK Srđan Miljanović.

  • Svečani defile ulicama Tuzle počeo je u bazi GIPS-a u zapadnom dijelu Tuzle. Autobusi, kamioni, traktori i druga vozila su prošla preko južne i sjeverne saobraćajnice, a defile je okončan na mjestu polaska. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje