Nedjelja, 15. Septembar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

U Tuzli obilježen Dan policije: MUP TK bogatiji za 150 komada dugih cijevi (FOTO+VIDEO)

Dan policije – Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona obilježava se svake godine 22. maja. Tako je bilo i danas u Tuzli, gdje će prigodnim i svečanim aktivnostima biti obilježan ovaj značajan dan.

Defile službenika policije krenuo je sa Trga Slobode, a nastavljen je do “Kapije” gdje je položen vijenac i odata počast stradaloj mladosti masakra na tuzlanskoj Kapiji 25. maja 1995. godine.

Nakon toga, uslijedilo je postrojavanje službenika policije ispred zgrade MUP-a TK, gdje se nalazi spomenik poginulim policajcima koji su dali život u odbrani BiH, za vrijeme rata 1992. – 1995. godina.

‘Protekle godine smo ostvarili strateške i zacrtane ciljeve, a najvažnije je da smo održali povoljno stanje sigurnosti, stanje javnog reda i mira i nesmetano odvijanje saobrćaja na području TK. Između ostalog, nabavili smo novih 150 dugih cijevi za specijalnu policiju, a izdvojili smo i dodatnih 400.000 KM za nabavku novih vozila. Također tu je i osam novih prenosnih radara kao i dodatna računarska oprema. Treba naglasiti i to da je Uprava policije djeluje zasebno sa odvojenim budžetom unutar MUP-a TK. Ukupan budžet MUP-a TK za 2019. godinu iznosi 58 miliona KM od čega je budžet Uprave policije 49 miliona KM dok je oko 9 miliona budžet MUP-a TK. Nama u ovom trenutku fali još negdje oko 170 uposlenika u Upravi policije. Tranutno na akademiji imamo njih 59 dok ćemo u narednim danima poslati na akademiju još 80 mladih kadeta tako da će nam u tom nekom narednom periodu faliti još oko 32 policijska službenika. Na neki način to je i odgovor RS-u na stvaranje rezervnog sastava policije’ – kazao je ministar MUP-a TK Husein Topčagić.

Direktor Uprave policije MUP-a TK Dževad Korman kazao je kako su najveći izazovi s kojima se susreće policija jeste borba protiv organizovanog kriminala.

‘ Mi punim kapacitetima shodno zacrtanim ciljevima s početka godine provodimo planske aktivnosti na borbi protiv svih vidova organizovanog kriminala. Današnji defile policijskih službenika kroz grad na neki način predstavlja namjeru da se prije svega mi što više približimo građanima kako bi im pokazali snagu i ono s čime mi raspolažemo te da im pokažemo našu spremnost da u svakom trenutku stanemo u zaštitu građana i njihove imovine. U ovom trenutku je najvažnije da građani imaju povjerenje u policiju jer bez zajedničkog i uzajanmnog djelovanja i nama je dosta teže raditi, jer mi smo tu upravo zbog građana’ – kazao je Korman koji je stanje sigurnosti na području Tuzlanskog kantona ocjenio zadovoljavajućim.

Kada je u pitanju pucnjava koja se prije nekoliko dana dogodila u naselju Paša Bunar u Tuzli prilikom čega je jedna osoba ranjena direktor Uprave policije MUP-a TK je kazao kako su službenicima MUP-a TK možda i poznati počinioci i kazao kako se intezivno radi na rasvjetljavanju ovog događaja.

Dževad Korman je istako još kako policiji nedostaje mnogo toga od opreme koju imaju u planu nabaviti u narednom periodu kao što je Dräger DrugTest aparat koji utvrđuje na licu mjesta kod vozača prisustvo narkotika u organizmu. Međutim, prema riječima Kormana skromna finansijska sredstva su najveća prepreka u opremanju policije.

„Svim pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona upućujem iskrene čestitke u povodu 22. maja – Dana policije Tuzlanskog kantona. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje