Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Tuzli najviše razvoda zbog preljube i siromaštva

Preuzmite sliku

Tuzlanski kanton među prvima je kada je riječ o razvodima bračnih partnera, pokazali su podaci Federalnog zavoda za statistiku.

Prema zvaničnoj statistici, svake godine na području Bosne i Hercegovine razvede se oko 2.000 parova. U 2017. godini na području Federacije registrirano je 1.035 razvoda, od čega je 266 na području Tuzlanskog kantona.

– Samo u Centru za socijalni rad Tuzla prošle godine evidentirano je 108 razvoda, dok je ove godine zabilježeno 120 razvoda, što je blagi porast u odnosu na prošlu godinu – kazala je za Dnevni avaz Hasiba Alibegović, šef Službe socijalne zaštite.

Jedan od glavnih razloga za razvod braka je preljuba, zatim na drugom mjestu je teška ekonomska situacija. Procedura za razvod braka najmanje može trajati dva mjeseca, a ukoliko jedna strana ne želi razvod, procedura može potrajati i do nekoliko godina.

– Iako se sami slože da se sporazumno razvedu, parovi su Ipak dužni da dođu u Centar za socijalni rad kako bi se utvrdilo da li su postigli dogovor koji je u najboljem interesu djece. Podnošenju sporazumnog zahtjeva za razvod braka prethodi postupak posredovanja koji treba da bude mirenje, što je propisano zakonom – kaže Alibegović.

Dodaje da se time pokušavaju popraviti poremećeni bračnih odnosa da bi se vidjelo hoće li bračni partneri nastaviti bračnu zajednicu ili ostaju pri tome da žele razvod braka.

– Postupak posredovanja je jedan vid mirenja bračnih partnera. U Centru postoji i bračno savjetovalište, tako da, ukoliko bračni partneri izraze želju, imaju priliku da uz pomoć stručnih osoba otklone nesuglasice.

Kako su kazali za Dnevni avaz iz Centra za socijalni rad Tuzla, nažalost, u pitanju je mali broj bračnih partnera koji nastave živjeti u bračnoj zajednici, ali je evidentno da bude i slučajeva kada se partneri pomire. Osim Centra za socijalni rad, posredovanje mogu vršiti nevladine organizacije i određeni broj advokata koji su ovlašteni za to. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,