Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

U Tuzli međunarodna naučna konferencija o digitalnoj ekonomiji (VIDEO)

Preuzmite sliku

Misija druge dvodnevne međunarodne naučne konferencije o digitalnoj ekonomiji koju je organizirala IPI Akademija u Tuzli je da stimuliše diskusije o idejama i modelima za razvoj informacijske sigurnosti, visoke tehnologije i intelektualnog vlasništva tehnologija u nastajanju i multimedijskih komunikacija.

Direktor IPI Akademije Damir Bećirović istakao je da takve konferencije šalju snažnu poruku da se što prije uđe u proces digitalne transformacije društva, što uključuje i potpunu izmjenu načina obrazovanja i načina razmišljanja.

– Radujem se da iz Tuzle šaljemo takve poruke i da smo shvatili koliki je značaj, mogućnosti i šanse digitalne transformacije – kazao je.

Profesor Ekonomskog fakulteta Osijek Domagoj Sajter smatra da je značaj konferencije u povezivanju učesnika, stvaranju novih kontakata, kao i projiciranje slike o mladima i studentima.

Tokom konferencije studenti su mogli prisustvovati sesiji i predavanju “Minimalizam u produkt menadžmentu” te “Razvoj karijere u 21. vijeku – u kontekstu inžinjerstva”.

Podršku održavanju konferencije dala je i Vlada TK.

Premijer TK-a Jakub Suljkanović smatra da je budućnost u digitalnoj tehnologiji te da je svijest i potreba o znanjima iz te oblasti biti zahtjevana u budućnosti.

Naučna konferencija, dodao je, pored toga što će ponuditi naučne radove, povezat će i IT stručnjake i ostale ljudske resurse.

Autori 26 radova na konferenciji su prezentovali nove trendove u informaciono-komunikacionim tehnologijama, s naglaskom na oblasti marketinga, obrazovanja, sigurnosti i IT menadžmenta. Konferencija je okupila eminentne naučnike, stručnjake studente osnovnih, master i doktorskih studija te druge zainteresovane za oblast digitalne ekonomije. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje