Ponedjeljak, 1. Marta 2021.
Tuzlanski.ba logo

U Tuzli osnovan Babysitting servis: Od ljubavi prema djeci do samozapošljavanja

Preuzmite sliku

Radite u smjenama, vikendom, trebate dadilju u hitnim slučajevima ili jednostavno želite sa bračnim partnerom izaći, ali nemate gdje ostaviti djecu?

Mlade poduzetice iz Tuzle nakon završenog fakulteta i nakon nekog vremena provedenog na birou za zapošljavanje, odlučile su uzeti stvar u svoje ruke i dokazale da se sve može kad se hoće. U nastavku donosimo priču mladih podzetnica iz Tuzle, koje su svoje hobije i strasti pretvorile u životni (i poslovni) poziv.

Nakon što je završila fakultet Pedagogije-psihologije na Filozofskom fakultetu u Tuzli, sredinom prošle godine Merima Šehić sa nekoliko svojih prijateljica odlučila je ljubav prema djeci pretvoriti u biznis.

 • 11015481_800682156691857_6737725713309246532_n
 • Babysitting servis je udruženje profesionalnih dadilja koje okuplja osobe koje obavljaju djelatnost dadilje u svom stanu/kući ili u domovima staratelja djece o kojima vode brigu. Roditelji se odlučuju za dadilje kada im djeca ne dobiju smještaj u jaslicama ili vrtiću, kada im je dijete bolešljivo ili s poteškoćama u razvoju, rade u smjenama ili duge radne sate, često putuju, trebaju brigu o djetetu prije i nakon škole ili vrtića, povremeno za odlaske u kupovinu i sl. te kada zbog poslovnih obaveza i načina života klasični vrtići ne zadovoljavaju njihove potrebe” objašnjava Merima Šehić za Tuzlanski.ba.

  Dadilje su mlade osobe sa VSS (Pedagog-psiholog, Profesor predškolskog odgoja) sa iskustvom u radu sa djecom, napominje Šehić.

  Sve što radimo je isključivo iz ljubavi prema našem pozivu i prema djeci koja nas uvijek iznova inspirišu, tako da smo spojile ugodno sa korisnim. Nakon pola godine provedenog na birou za zapošljavanje primijetile smo da u Tuzli ne postoji nešto slično, kao i da postoji potreba za ovakvom uslugom. Ponekad klasični vrtići ne zadovoljavaju sve potrebe, roditelji trebaju brigu o djeci na sat ili dva što klasični vrtić ne pruža, također pratimo male đake do škole i još mnogo toga. Svako ko je ikada radio nešto slično zna koliko rad sa djecom osobu ispunjava, desi se da danima prepričavamo sve zgode naših mališana” – nastavlja priču Merima.

  Ovakav način čuvanja djece puno je prisniji i djeca su cijeli dan u pravom porodičnom okruženju, djeca su bolje odgojena, više se s njima pojedinačno radi, nauče poštivati jedni druge, porodični odgoj s tradicionalnim vrijednostima koje smo oduvijek cijenile, individualni pristup, toplina porodičnog doma su neke od prednosti ovog oblika rada, smatraju mlade dadilje iz Tuzle.

  “Svaki početak je težak, ali su nam i roditelji naših mališana podrška. Mama malih djevojčica o kojima brinemo kaže: „Kada god pozovem ljubazna teta mi se javi i priča šta moje djevojčice rade tako da nisam zabrinuta jer se osjećam kao da sam sa njima“ ističu u Babysitting servisu. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje