Nedjelja, 31. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

U Tuzli javna tribina na temu “Legalizujte kanabis u medicinske svrhe”

U Tuzli će se 17. jula 2019. godine od 19.00 sati u velikoj sali Tržnog centra Dramar održati javna tribina na temu “Legalizujte kanabis u medicinske svrhe”. Gosti na tribini će biti aktivisti, oboljeli od raznih bolesti kojima liječenje kanabisovim uljem pomaže te brojni predstavnici raznih udruženja oboljelih.

Gosti na tribini će biti: Mersudin Muminović predsjednik Udruženja oboljelih od multiple skleroze TK, Irfan Ribić predsjednik udruženja KANABIH, Hajra Jahić Bajrić predsjednica Udruženja NIJEMI KRIK, Omer Isović iz udruženja “Zmajevo srce”, Omer Berbić predsjednik Foruma mladih Naše stranke, prim.mr.sci Zahida Binakaj – magistrica farmacije i predsjednica Komore magistara farmacije FBIH.

– Svjetska zdravstvena organizacija je izdala preporuku, a Evropski Parlament je također podržao legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe. Mnoge evropske zemlje su usvojile liječenje kanabisom kao pozitivno iskustvo, a u našem okruženju Slovenija i Hrvatska su odavno legalizovale liječenje kanabisom, s tim da su Slovenci otišli korak dalje i osnovali čak i Insitut za liječenje ovom ljekovitom biljkom. Poznato je da mnogi oboljeli u BIH na crnom tržištu nabavljaju ulje kanabisa čija cijena dostiže i do 1.000 eura upravo iz razloga što kanabis u našoj zemlji nije legalizovan za liječenje. Legalizacijom kanabisa u medicinske svrhe će se postići i to da se reguliše crno tržište ali i ono glavno: da se oboljelima da mogućnost za liječenje. Dokazano je da liječenje kanabisom izuzetno djeluje kad je u pitanju: kancer, leukemija, MS, kronova bolest, dijabetes, kardiovaskularna oboljenja, autoimuna oboljenja, HIV, hepatistis C, reumatoidni artritis, neuropatski bolovi, fibromialgija, psorijaza, neurološka oboljelja i drugo – ističu organizatori tribine. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje