Subota, 15. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

U Tuzli danas otvorena izložba fotografija i promocija monografije “Između dvije imperije”, BiH na fotografijama Františeka Topiča 1885. – 1919. (FOTO)

Izložba fotografija i promocija monografije “Između dvije imperije”, Bosna i Hercegovina na fotografijama Františeka Topiča 1885. – 1919., otvorena je u ponedjeljak, 26.02.2018. godine u Ateljeu Ismet Mujezinović.

Na promociji su govorili Mirsad Sijerić, direktor Zemaljskog Muzeja Bosne i Hercegovine i Ahmed Burić. U uvodnom dijelu prisutnima se obratio gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović. Izložba fotografija i promocija foto-monografije realizovana je u organizaciji JU Centra za kulturu Tuzla, Grada Tuzla i Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.

“Nama je u interesu da učestvujemo u projektu podrške Zemaljskom muzeju u Sarajevu, koji je predložio ovu izložbu, kojom žele izraziti zahvalnost građanima i Gradu, za podršku koju ima iz Tuzle. Pretprošle godine, mi smo potpisali ugovor sa Ministarstvom civilnih poslova BiH, koji je za cilj imao pružanje podrške institucijama kulture BiH, jer bez njih nema ni države. Tako smo, pretprošle godine uplatili 70.000,00 KM, za podršku institucijama kulture biH, a prema instrukcijama Ministarstva civilnih poslova, to je bila podrška Zemaljskom muzeju BiH, a isti iznos smo planirali i u ovoj i narednoj godini. Ove tri godine, Tuzla i još nekoliko gradova i opština iz FBiH, izdvajaju sredstva, da pomognu Ministarstvu civilnih poslova BiH, da uspostavi siguran sistem finansiranja institucija poput Zemaljskog muzeja u Sarajevu, koji je čuvar svih dokaza o kontinuitetu državnosti BiH. Želim zahvaliti promotoru knjige i direktoru muzeja, što se ovako javno zahvaljuju Tuzli na ovoj podršci i podsjetiti da i u ovoj kalendarskoj godini slijedi naša podrška, našoj državnoj instituciji, Zemaljskom muzeju u Sarajevu i drugim državnim institucijama”, naveo je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Radi se o izboru najzanimljivijih, ranije uglavnom neobjavljivanih Topičevih fotografija, iz fundusa Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.

“Mi smo prije nekoliko mjeseci promovisali ovu monografiju i pravili smo tom prilikom i izložbu, koja je otvorena u Zemaljskom muzjeu u Sarajevu, ovo je njeno prvogostovanje van Sarajeva. Izložba je pobudila veliki interes i van granica BiH, i zaista nam je zadovoljstvo da je prvi puta, van Sarajeva dolazimo u Tuzlu, koja je nama vrlo bitna, ne samo što je, uz Sarajevo najveći grad u BiH, već zato što grad Tuzla pomaže Zemaljski muzej već dvije godine. Ovo je bio naš način da se odužimo, ovom gotovom izložbom, koja je siguran sam odlična. Izložba se odnosi na fotografije iz zbirke preko od preko šest hiljada fotografija ovog autoram koji je bio bivši uposlenik Zemaljskog muzjea BiH, i ono što je on zabilježio krajem 19. stoljeća do pred Prvi svjetski rat. To je savršeni prikaz života u tom vremenu, kao i materija za izučavanje, običaja, arhitekture, narodnih nošnji i promjena koje su se desile u tom periodu, od odlaska Osmanskog carstva i ulaska BiH u Austro-Ugarsku monarhiju”, izjavio je Mirsad Sijarić, vršilac dužnosti direktora Zemaljskog muzeja u Sarajevu.

Knjiga i izložba daju kvalitetniji i cjelovitiji uvid u stvaralački opus autora, čiji se rad izdvaja, kao izvor prvog reda, za istraživanje intimne historije i geografije bosanskohercegovačkog društva, u osvit, jedne od najvećih ljudskih i civilizacijskih tragedija uopšte – Prvog svjetskog rata.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje