Srijeda, 28. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

U toku konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Tuzla: Vijećnici položili svečanu zakletvu

Preuzmite sliku

U Narodnom pozorištu Tuzla uz pridržavanje higijensko-epidemioloških mjera u toku je konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Tuzla.

Vijećnici koji su osvojili mandate položili su svečanu zakletvu, a kako je ranije najavljeno formiranje vlasti u Tuzli predvodi SDP sa osam osvojenih mandata uz SBB koji ima tri osvojena mandata, Tuzlansku alternativu i Demokratsku frontu koji imaju po dva vijećnika te predstavnika nacionalnih manjina Nedžada Jusića, što će činiti sastav odnosno većinu od 16 ‘ruku’.

 • U opoziciji tako za sada ostaju SDA, SD BiH, HDZ, PDA, te formirani blok tri stranke (Platforma za progres, Naša stranka i Stranka za BiH).

  Prema nezvaničnim informacijama predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzla će ostati Nataša Perić (iz reda srpskog naroda), njena zamjenica će biti Ana Pejić (iz reda hrvatskog naroda). Gradonačelnik je Jasmin Imamović (Bošnjak).

  Nakon svečane zakletve slijedi biranje rukovodstva te četiri radna tijela, odnosno komisije.

  Nova većina navnodno je već ranije odlučila raspodjelu pozicija u komisijama po strankama.

  Komisiju za statutarna pitanja činit će dva člana iz SDP-a, od kojih će jedan biti predsjednik te po jedan član iz SDA, SBB-a, TA, DF-a i HDZ-a.

  U Komisiji za izbor i imenovanja bit će dva SDP-ovca od kojih jedan predsjednik, a pored njih i vijećnici iz SBB-a, DF-a, TA i HDZ-a.

  Mandatsko–imunitetsku komisiju predvodit će vijećnik SDA, a članovi će biti iz DF-a, Platforme za progres (PzP), HDZ-a, Naše stranke (NS), SBiH i SBB-a.

  I na kraju, Komisijom za ekonomske odnose presjedavat će vijećnik iz SBB-a, a članovi će biti dva vijećnika SDP-a te po jedan iz DF-a, TA, PDA i PzP-a.

 • Podsjetimo, SDP je uspio formirati većinu u Gradskom vijeću Tuzla zahvaljujući uspješnim pregovorima posljednjih dana sa Demokratskom frontom.

  Dogovorena koalicija je na granici jer ima 16 vijećnika. Međutim, vjeruje se da će novoformirana većina dobiti podršku i drugih stranaka u budućnosti.

  Kako saznajemo poziv je upućen HDZ-u i bloku od tri stranke koje čine Platforma za progres, Naša stranka i Stranka za BiH. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje