Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

U TK razvod braka košta i do 2.000 KM: Mukotrpan proces u kojem ispaštaju svi

Preuzmite sliku

Nedovoljna predanost, svađe, nevjera, nejednakost supružnika, samo su neki od razloga koji dovode do razvoda braka. Ovo bi trebala biti posljednja i najteža odluka nezadovoljnih parova, a na ovakav korak u proteklih godinu dana u Tuzlanskom kantonu (TK) se odlučilo 266 sada već bivših supružnika. Ovaj podatak TK postavio je u samo začelje u Federaciji BiH kada je u pitanju broj razvedenih brakova.

Nerijetko, razvod braka, odnosno brakorazvodna parnica predstavlja težak i mukotrpan proces koji može trajati i do dvije godine.

Osim emotivnog, ovakav postupak sa sobom nosi i finansijski teret.

Psihoterapije nakon razvoda

U postupku razvoda braka trenutno je i M.N. iz Tuzle. Petogodišnju vezu s dečkom odlučila je krunisati brakom, međutim nakon svega 11 mjeseci, priča nam da je odlučila staviti tačku na zajednički život.

“Kada sam se udavala mislila sam da ću do kraja života ostati sa svojim mužem te da će mi prva godina braka biti najljepša, ali nije. Rastali smo iz mnogo razloga. Kada smo se uzeli sve se promjenilo, on se promjenio. Izgubili smo komunikaciju, odnosno skoro da i nismo pričali”, kaže M.N. za Tuzlanski.ba.

Priča nam da je muž od samog početka počeo zapostavljati.

“Jednostavno je živio svoj život, a ja sam samo živjela s njim u kući. Često je znao svoju nervozu istresati na mene, galamio je, psovao, omalovažavao me pred drugima, ljubav kao da nije ni postojala. Bila sam u šoku, šta se desilo s muškarcem za kojeg sam mislila da se udajem. Lagao je, varao je, a ja sam pala u depresiju i završila na psihoterapijama. Već godinu dana idem na psihoterapije i poslije našeg rastanka uspijevam da se oporavim od takvog braka”, navodi ona.

Cijenu diktira složenost postupka

S druge strane tuzlanski advokat Damir Alić u razgovoru za Tuzlanski.ba kaže da cijenu razvoda braka diktira složenost postupka brakorazvodne parnice.

Ukoliko bračni par nema djece te se razvodi bez postojanja sporazumnog prijedloga, cijeli postupak može koštati između 1.300 i 1.400 konvertibilnih maraka.

“Ovdje imamo tužbu, pripremo i ročište za glavnu raspravu i oni po advokatskoj tarifi koštaju po 360 KM. Također, tu su takse na tužbu i presudu koje koštaju po 200 maraka“, navodi Alić.

Sporazumni raskid braka košta nešto jeftinije, te se plaćaju samo spomenute dvije takse koje iznose od po 200 KM.

“Znatno je skuplji postupak ukoliko supružnici imaju maloljetnu djecu. Tada je potrebno riješiti pitanje povjeravanja djeteta, ali i sprovesti postupak medijacije koji košta oko 200 KM. Ovakav brakorazvodni postupak se obično ne završava na dva suđenja, nego traje još barem jedno ročište, jer je potrebno da dođe predstavnik Centra za socijalni rad i iznese svoj stav u smislu kome je potrebno povjeriti dijete”, kaže Alić, naglasivši da se u ovom slučaju cifra penje i na 2.000 KM.

Brakorazvodna parnica može trajati i dvije godine

Alić navodi da razvod braka predstavlja klasični raskid ugovora, a ukoliko je riječ o sporazumnom prekidu braka postupak može biti završen u roku od mjesec i po dana.

Međutim, ukoliko je u cijeli postupak uključena dodjela starateljstva nad djetetom, ili nametnuto pitanje supružničkog izdržavanja, brakorazvodna parnica se u prvom stepenu završava u roku od šest do osam mjeseci, a ukoliko postoje suprotstavljeni stavovi onda postupak prelazi na drugi stepen koji može trajati od četiri do pet mjeseci.

“Jedna strana uvijek drugoj može nešto osporavati i na taj način odugovlačiti brakorazvodnu parnicu koja se može proširiti i na dvije godine”, ističe Alić, potcrtavši da razvod braka može predstavljati i izuzetno traumatično iskustvo za djecu.

Pored povjeravanja djece, kao pitanje prilikom brakorazvodne parnice se nameće i supružničko izdržavanje, kada žena ili muškarc traže određenu naknadu jer je nezaposlen, ili nije sposoban za rad.

Podjela bračne imovine poseban postupak

Kada je u pitanju podjela bračne imovine, Alić navodi da se ovo pitanje ne rješava u brakorazvodnoj parnici.

“To je drugi proces koji nije vezan za razvod braka. Djelidba imovine se može izvršiti čak u toku trajanja vanbračne zajednice, u toku trajanja braka, a najčešće nakon razvoda”, kaže Alić, naglasivši da je i ovdje riječ o komplikovanom procesu koji može trajati izuzetno dugo.

Na upit da li su razvodi brakova te djelidba imovine složeniji kod imućnijih bračnih parova ili kod onih slabijeg imovinskog stanja, naš sagovornik odgovara:

“Proces je svakako komplikovaniji kod imućnijih bračnih parova. U startu obje strane angažuju advokate, ali se traži i supružničko izdržavanje u jako velikom iznosu.”(Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje