Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

U TK ima oko 300 dijalizanih bolesnika: Najmanje 100 kandidata za transplantaciju

Preuzmite sliku

Klinika za anesteziologiju i reanimatologiju UKC Tuzla organizator je edukativnog sastanka koji je održan na temu “Intenzivni tretman donora”.

O utjecaju donorskog programa na razvoj transplantacije u Bosni i Hercegovini govorili su eminentni stručnjaci iz Republike Hrvatske, a uz stručna predavanja bile su održane i radionice na kojima je prezentovan način medicinske brige o potencijalnom donoru organa, dijagnostikovanju smrti mozga, kao i načinu razgovora sa porodicom potencijalnog donora.

Prema riječima prof. dr. Enise Mešić, šefa Odjela za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega Klinike za interne bolesti UKC Tuzla, u ovoj ustanovi se rade transplantacije rizičnih i visoko senzibiliziranih bolesnika, jedino se ne rade transplantacije parova koji imaju različite krvne grupe, ali i pored opreme i visokoeduciranog kadra broj urađenih transplantacija nije zadovoljavajući.”

Mi smo do sada, od 2006. godine kada je urađena prva transplantacija u Tuzli, od umrlog davaoca, uradili 35 takvih transplantacija, što nije loše, ali nije ni slučajno dovoljno za broj bolesnika na dijalizi jer većina bolesnika koji se dijaliziraju nemaju podobnog živog rodbinskog ili nerodbinskog davaoca. U BiH je na dijalizi oko 2600 pacijenta, nisu svi kandidati za transplantaciju, ali polovina sigurno jeste. FBiH ima listu čekanja, Republika Srpska i Distrik Brčko nemaju. U Federaciji je trenutno na listi čekanja 235 bolesnika plus 61 koji je privremeno skinut zbog nekih problema. To je 16,5% od ukupnog broja dijaliznih bolesnika u Federaciji”, rekla je prof. dr. Mešić i istakla da je upravo ovaj problem razlog organizacije ovakvog stručnog skupa na kojem će kao predavač učestvovati i prof. dr. Željko Župan iz Rijeke koji ima najbolje rezultate u Hrvatskoj u pronalaženju umrlih davalaca i dobijanja pristanka od porodice.

Prof. dr. Semir Imamović, načelnik Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju UKC Tuzla u svom obraćanju je istakao da se mora više raditi na podizanju svijesti kod građanstva o procedurama koje se sprovode u UKC Tuzla, kao i organizovati veći broj edukativnih sastanaka na kojima će se govoriti o životima koji se mogu spasiti transplantacijom organa.

Tokom ovog sastanka rečeno je da transplantacija mora biti u okviru državnog programa. Bosna i Hercegovina se trenutno nalazi pri dnu skale kada je u pitanju broj urađenih transplantacija, zajedno sa Makedonijom, Crnom Gorom, Albanijom i još nekim zemljama Istočne Evrope.

U Tuzlanskom kantonu ima oko 300 dijalizanih bolesnika, a najmanje 100 bi bilo kandidat za transplantaciju, saopćila je press služba UKC-a Tuzla.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje