Nedjelja, 25. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

U respiratornom centru UKC-a Tuzla sve teže kliničke slike hospitaliziranih pacijenata

Preuzmite sliku

Pacijetni koji se zbog zaraze koronavirusom nalaze u respiratornom centru UKC-a Tuzla imaju sve teže kliničke slike zbog čega duže ostaju na hospitalizaciji.

Pogoršanju epidemiološke situacije kada su u pitanju bolnički kapaciteti i bolničko liječenje ne doprinosi više novozaraženih osoba koliko težak oblik zaraze koji proces liječenja čini znatno sporijim nego je to bilo u prvom i drugom valu pandemije.

Zbog sporosti oporavka hospitalizovanih pacijenata, bolnički kapaciteti prilično dugo ostaju popunjeni što otežava prijem novih pacijenata kojima je potrebno bolničko liječenje.

Doktorica Fatima Iljazagić-Halilović za Newsmax Adria – BiH ističe kako su bolnički kapaciteti skoro pa popunjeni do maksimuma u respiratornom centru, a problem predstavlja i nedostatak zdravstvenih radnika.

“U posljednje vrijeme spustila se dobna granica pacijenata koji imaju teške kliničke slike što sve nas jako zabrinjava. Proces liječenja dosta je dugotrajniji nego što je to bio ranije slučaj. Maldi su vjerovatno nešto opušteniji jer misle kako nemaju komorbiditete i da samim tim da neće biti životno ugroženi ukoliko se zaraze. Međutim, moram da kažem da nije tako. Prema mom nekom mišljenju ovo je najteži talas s kojim smo se susreli. Teške kliničke slike kod pacijenata se tako brzo razviju kod pacijenta da nam ne dopuštaju ni da odreagujemo na vrijeme. Nažalost, sve ovo još će da potraje’ – kazala je doktorica Fatima Iljazagić-Halilović.

Respiratorni centar UKC-a Tuzla. Sve su teže kliničke slike. Pacijenti sve duže ostaju na hospitalizaciji… via Newsmax Adria – BiH

Objavljuje Tahir ŽustraSrijeda, 21. travnja 2021.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje