Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

U prosjeku svaka četiri dana u Tuzlanskom kantonu bude ukraden jedan automobil

Preuzmite sliku

U prvih 11 mjeseci ove godine u Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona evidentirali su ukupno 86 krađa putničkih motornih vozila, piše Tuzlanski.ba

Ukoliko ukupan broj otuđenih automobila na području Tuzlanskog kantona (86) podijelimo sa brojem od 11 mjeseci dobijemo računicu da skoro svaka četiri dana u prosjeku neko od stanovnika našeg kantona ostane bez svog  svog ljubimca na četiri točka.

Ipak, ova brojka je manja u odnosu na posmatrani period u 2015. godini kada je prijavljeno 110 krađa putničkih motornih vozila.

Od 86 ukradenih vozila na području Tuzlanskog kantona od početka ove godine samo u Tuzli je ukradeno 55 automobila što je u odnosu na isti period prošle godine manje za 10 ukradenih putničkih motornih vozila, kazali su za Tuzlanski.ba u MUP-u TK.

Službenici MUP-a TK od ukupno 86 ukradenih vozila uspjeli su pronaći i vlasnicima vratiti ukupno 37 vozila koja su im otuđena.

Zbog krađa putničkih motornih vozila pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona u akcijama slobode su lišili 14 osoba dok je protiv 22 lica podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Teške krađe iz člana 287 KZ FBiH, Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona Tuzla.

U istom periodu proške godine od ukupno 110 otuđenih vozila policija je pronašla i vratila vlasnicima ukupno 35 putničkih motornih vozila, a 4 osobe je lišila slobode, dok je protiv 23 lica podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Teške krađe iz člana 287 KZ FBiH, Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona Tuzla.

Ona manje vrijedna vozila vrlo često se koriste samo za prevoz s jedne lokacije na drugu, ili za izvršenje nekog drugog krivičnog djela, a u nekoliko slučajeva ukradeni automobili su prodavani u auto-otpad zbog dijelova ili jednostavno kao staro gvožđe.

Koliko je krađa automobila u našoj regiji veliki problem govori podatak da se na ovom prostoru traga za više od 130.000 vozila, a da se u cijeloj Europskoj uniji godišnje prijavi oko 1,2 miliona krađa, a pri tome pronađe više od 70 posto ukradenih vozila.

To je znatno drugačija statistika od one u zemljama jugoistočne Europe. Šokantan je podatak da više od pola automobila koji se u BiH uvoze iz zemalja Europe, Sjedinjenih Američkih Država i Kanade, a koja prolaze provjeru, nije regularno.

Stoga, kako zaštititi i sebe i vozilo?

Dakle, gotovo neizostavan detalj u kalkulaciji finalne cijene je ugradnja dodatnog sigurnosnog sistema. Ovaj dodatni trošak zaobilazi samo neke od proizvođača vozila, što zbog nepoželjnosti brenda, što zbog sofisticiranosti fabrički integrisane zaštite.

Na tržištu je dostupan širok dijapazon rješenja i alternativa koje bi mogle sačuvati vozilo u vlasništvu, ali je nužno istaći da se iza rješenja upakovanog u brend i marketinšku buku krije svega nekoliko tehnologija koje su presudne za efikasnost i učinkovitog sistema.

Prema djelovanju, odnosno kontrolisanom onesposobljavanju, sigurnosni sistemi se u osnovi dijele na mehaničke i elektronske, a česti su slučajevi objedinjavanja tehnologija u jednom proizvodu ili kombinovanoj ugradnji.

Mehaničke zaštite

Mehaničke zaštite funkcionišu po principu fizičkog blokiranja osnovnih komponenti za pokretanja vozila iz stanja mirovanja. U varijacijama oblika i proizvođača montiraju se na polugu mjenjača brzina, i na sistem upravljača uz ,opet, različite tačke djelovanja. Najpopularniji i istovremeno najučinkovitiji oblik mehaničke imobilizacije vozila je sistem koji se ugrađuje na vratilo volana sa jedinstvenom bravom za potpuno zaključavanje upravljačkog sistema. Brava je blindirana sa fabrički integrisanim cilindrom kojem je gotovo nemoguć pristup.

Jedini ovlašteni zastupnik i serviser za prodaju i ugradnju autosigurnosnih sistema META SYSTEM na području Bosne i Hercegovine je MetaSystem d.o.o. Tuzla gdje iz ponude mehaničke zaštite izdvajaju: BEAR-LOCK kao i DEFEND-LOCK blokade mjenjača, popularni ZEDER koji su najnoviji i najsavremeniji vidovi mehaničke zaštite automobila od krađe kao i GUARDIAN-a sa neprobojnim Abloy cilindrom. Novo u ponudi je i BEAR-LOCK sistem nove generacije za blokadu mjenjača.

 

Elektronske zaštite

Elektronski sigurnosni sisitemi svoj rad zasnivaju na kontrolisanju rada komponenti na vozilu koje će onesposobiti ulazak u vozilo i njegovo pokretanje bez autorizacije. U ovoj kategoriji su najpopularniji alarmni sistemi, koji osim očigledne funkcije zvučnog upozorenja nude višestruke blokade elektronskih komponenti, a mogu biti potpomognuti modulima za daljinsku dojavu, GPS praćenje, odnosno biti integrisani u dodatne sigurnosne sisteme.

Na tržištu su još dostupni takozvani srkriveni prekidači, čija je funkcija fizičko prekidanje impulsa za pokretanje vozila. Ovo je primitivan i prilično jeftin oblik zaštite koji se često instalira kao sekundarna opcija uz postojeću sigurnosnu stavku. Kolikogod prekidač bio dobro sakriven, vodovi elektroinstalacije počinju na elektroničkim komponentama čije su pozicije dobro poznate kradljivcima vozila, tako da je ovaj vid zaštite često prevaziđen i neefikasan posebno kada su u pitanju vozila novije proizvodnje. U zadnje vrijeme su dostupni takozvani beskontaktni imobilajzeri bazirani na RFID tehnologiji koji rade na istom principu kao i skriveni prekidači, s tim da se na skrovitoj lokaciji ne nalazi fizički prekidač već sofisticirani čitač koji u kontaktu sa privjeskom kod vlasnika šalje signal i deblokira elektro vod. Jedna od najefikasnijih, istovremeno najpovoljnijih opcija dodatnog sigurnosnog sistema je relociranje dijagnostičkog konektora (OBD-a), odnosno, izmjena rasporeda vodova instalacije za uspostavljanje komunikacije sa centralnom elektronikom vozila.

  • Većina standardnih sistema protiv krađe ne štite unutrašnjost vozila, stvarajući time provalnicima priliku za krađu raznih privatnih stvari (radio, mobitel, lične stvari, itd…). Provalnici mogu pokušati onesposobiti tvornički ugrađen alarmni uređaj bez da budu ometani. Dok će sa ugrađenim alarmnim sistemom svaki pokušaj deaktiviranja biti onemogućen. Sirena i zvučnik alarma se aktiviraju prije svakog pokušaja provale, tako će provalnici izgubiti dragocjeno vrijeme u pokušaju da ih neutraliziraju.

    U META SYSTEM  ponudi možete pronaći alarmne uređaje i META SYSTEM imobilizere za putnička vozila i motocikle uz 3 godine garancije!

    (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje