Utorak, 6. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

U okviru Ljetnog Univerziteta održana predavanja i radionice za studente na Slanoj Banji i Barutani u Tuzli

Preuzmite sliku

U utorak, 5. jula 2022. godine u organizaciji Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK i Univerziteta u Tuzli, a u okviru programa 27. Ljetnog Univerziteta na Slanoj Banji i Barutani je upriličeno niz aktivnosti.

Historijski čas na temu “Najstarija naselja u Tuzli” održala je doc.dr. Mersiha Imamović sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, nakon čega su se prisutnim studentima i gostima obratile prof.dr. Vesna Bratovčić, prorektorica za međuuniverzitetsku saradnju u zemlji i inostranstvu Univerziteta u Tuzli i Amela Mehmedović, pomoćnica ministrice za kulturu, sport i mlade TK. Uslijedilo je stručno vođenje na spomeničkim i umjetničkim dobrima baštine u okviru Memorijalnog kompleksa “Slana Banja” za koje je bila zadužena Merima Hajdarbegović, MA historije umjetnosti i arheologije iz Zavoda.

Po dolasku na Barutanu predavanje na temu “Barutana-historijski značaj, stanje i mogućnosti revitalizacije” studentima je održao dr. sc. Semir Hadžimusić, stručni saradnik u Zavodu, potcrtavši historijski značaj, ali i kulturno-obrazovni i turistički potencijal najstarijeg fortifikacijskog objekta u Tuzli i svu složenost njegove obnove. Nakon predavanja je uslijedilo razgledanje izložbe “Spomenici Grada Tuzla”, koju je priredio Mensur Smajlović, prof., v.d. direktor Zavoda. Izložba je bila postavljena u prostor male kule Barutane, koja je prethodno očišćena i pripremljena za posjetioce.

Studenti su tokom boravka na Slanoj Banji i Barutani fotografisali spomenike, a na kraju programa izabrane su i najbolje fotografije.

Predavanjima sa stručnim vođenjem uz interaktivno učešće studenata Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK u saradnji sa Univerzitetom u Tuzli afirmiše i prezentuje naslijeđe i njegov značaj za historiju, kao i očuvanje identiteta države i pojedinca, ali i razvoj turizma.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje