Ponedjeljak, 30. Marta 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

354

OPORAVLJENI

17

UMRLI

8
Preuzmite sliku

U Mramoru obilježena 27. godišnjica Treće tuzlanske brigade

Postrojavanjem boraca na stadionu u Mramoru, a uz prisustvo velikog broja bivših boraca ove brigade, građana Mramora te brojnih gostiju, obilježena je 27. godišnjica formiranja Treće tuzlanske brigade.

Na današnji dan, 19. juna 1992. godine i zvanično je formirana Treća tuzlanska brigada, sastavljena od nekoliko bataljona, uglavnom radnika, rudara u to vrijeme već prekaljenih boraca, koji su iza sebe do tog datuma imali zapažene rezultate u odbrani BiH.

O samom značaju Treće tuzlanske brigade i njenom doprinosu u odbrani BiH na skupu u Mramoru govorili su komandanti ove brigade, Kemo Džanko i Mirsad Mujović te jedan od komandanata Prve tuzlanske brigade, Jusuf Šećerbegović.

U sklopu obilježavanja godišnjice Treće tuzlanske brigade položeni su vijenci i cvijeće na spomen obilježjima na Slanoj Banji, zatim na mezar posthumno odlikovanih Zlatnih ljiljana ove brigade Nurdina Dine Hasića, Mire Čorbića i Bajrama Malkočevića.

Cvijeće je položeno i na grobna mjesta Nike Ivanovića, te na mezar prvog komandanta ove brigade dr. Enesa Atića te na spomenik svim poginulim borcima i šehidima ove brigade u krugu bivše fabrike TTU u Mramoru te na spomen obilježje ispred Doma kulture.

Ova brigada je za odbranu BiH dala 165 šehida i poginulih boraca, te 319 teže i 932 lakše ranjena borca, dok je čak 39 boraca ove brigade poginulo van odgovornosti zone Drugog korpusa, na ratištima širom BiH.

Ovim povodom uručena su tek četiri priznanja zaslužnim pojedincima za kako je navedeno njegovanje tradicije Treće tuzlanske brigade, a odigrana je i revijalna utakmica između treće i druge brigade. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje