Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

U BKC TK otvorena izložba “Pozorišni plakat”, autora Zdravka Mićanovića

Preuzmite sliku

Izložba “Pozorišni plakat”, autora Zdravka Mićanovića, doktora primjenjenih umjetnosti, koji se dizajnom plakata počeo baviti u Tuzli osamdesetih godina prošlog vijeka, postavljena je u Velikoj galeriji Bosanskog kulturnog centra TK u Tuzli.

Izložba je uz veliki broj posjetitelja prije svega iz svijeta pozorišta, muzike i književnosti otvorena u petak 13. maja 2022. godine, a izložbu je uz monolog iz predsatve “Derviš i smrt”, za koju je Mićanović radio poznati plakat, otvorio Vlado Kerošević.

– Pozorišni plakat je možda i najzahtjevnija forma umjetničkog izraza, a jedne strane talenta, a sa druge poruke umjetnika. Zdravko Mićanović je čudo od čovjeka u tom svijetu. Naša saradnja traje četrdeset godina, a krenula je iz Narodnog pozorišta Tuzla kada smo u saradnji sa njim željeli da promjenimo vizualni identitet i on nam je tu donio apsolutnu autentičnost. Njegov rad krase jednostavnost, brzina, inteligencija, intuitivnost, preciznost i izražena simbolika i metaforičnost. Zaista sam sretan što sam imao priliku sa njim sarađivati na velikom broju projekata – istakao je Vlado Kerošević, poznati bh. glumac i reditelj.

Zdravko Mićanović rođen je u Loparama. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu diplomirao je 1977. godine. Do 1992. godine je radio kao grafički dizajner u tuzlanskom Grafičaru, nakon čega rad nastavlja u agenciji Saatchi & Saatchi iz Beograda. Magistrirao je na Fakultetu primjenjenih umjetnosti u Beogradu, sa temom Pozorišni plakat, a na istom fakultetu u radnom odnosu je od 1998. do 2004. godine kao profesor na predmetu Plakat. Doktorirao je 2020. godine. Imao je više od trideset samostalnih izložbi, a izlagao je i na više grupnih izložbi širom regije i Evrope. Dobitnik je mnogobrojnih nacionalnih i internacionalnih nagrada.

Na otvaranju izložbe dr. sc. Srđan Vukadinović ga je u svom izlaganju nazvao filozofom plakata, a ujedno i jedinim umjetnikom sa ovim prostora koji je doktorirao na temu plakata.

– Ja sam u Tuzli krajem osamdesetih godina otkrio da je plakat medij u kojem se ja mogu najprije prepoznati. Imao sam mogućnost da to u kontinuitetu provjeravam i kasnije kroz rad za veći broj pozorišta, ali od kojih je najveći broj tuzlanskih. Plakatom se nisam bavio kao profesionalac nego sam te izazove prihvatao više u onom likovnom, kreativnom i istraživačkom smislu. Kroz svoj rad sam pokušavao da taj plakat donese nešto što će biti iznad konkretnog događaja i teme. Težim tome da plakat živi i da kada ga gledamo, evo i koju decenijui poslije, u njemu prepoznamo neke vrijednosti koje ne moramo vezivati samo za tu predsatvu – rekao nam je Zdravko Mićanović Bato, naglašavajući da je posebno sretan zbog velikog broja svojih prijatelja koji su prisustvovali otvaranju izložbe. (bkctuzla.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje