Subota, 1. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Tvrtko je stigao u Tuzlu, uskoro postavljanje (FOTO)

tvrle1
Preuzmite sliku

Nakon 620 godina, prvi bosanski kralj Tvrtko I Kotromanić  dobit će spomenik u Bosni i Hercegovini.

tvrle1Tvrtko je vladao Bosnom od 1353. do 1391. godine. Mnogobrojni povijesni izvori svjedoče da je Bosna za njegova vladanja bila moćna kraljevina. Britanski povjesničar Noel Malcolm, u knjizi Povijest Bosne, tvrdi da je Bosna za Tvrtkove vladavine „uistinu bila najmoćnija država na zapadu Balkana”. Spomenik kralju Tvrtku bit će podignut u Tuzli a spomenik u njegovu čast je nedavno i stigao u naš grad.

Za inicijativu se zainteresirao gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović. Čak je ovim povodom napisao članak u magazinu Dani (19. 8. 2011., br. 740). Obrazlaže zašto je uopće potrebno graditi spomenik i zašto baš u Tuzli. Spominje paradoks da je u BiH poznatiji engleski kralj Arthur, koji je vladao oko petstote godine, od našeg prvog najuspješnijeg kralja. Paradoks je veći jer za Arthura ne postoji ni jedan materijalni koji bi potvrdio njegovo stvarno postojanje i vladanje, a, uz ovolike materijalne dokaze, mi smo zaboravili najvećeg bosanskog vladara.

Glavna prepreka izgradnji spomenika danas uglavnom je strah od polemika koje bi vodile ka svojatanju Tvrtka I između ove ili one nacije ili one ili ove vjere. Imamović veli da su te primjedbe besmislene, jer je srednjovjekovna Bosna naslijeđe svih nas, pa je Tvrtko I Kotromanić povijesno naslijeđe svih Bosanaca i Hercegovaca. Da je postojao Tvrtkov spomenik u većini naših gradova, sigurno bi bilo manje onih koji osporavaju kontinuitet bh. državnosti.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: