Utorak, 27. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Tužna realnost: Migranti se u Tuzli tuširaju na otvorenom

Osim volontera o ovim ljudima brinu i humanitarne organizacije i stanovnici TK koji im uz Merhamet obezbijede hranu i odjeću i obuću

Teška je situacija na tuzlanskoj Autobuskoj i Željezničkoj stanici, gdje su migranti odavno formirali šatorsko naselje i gdje ih je dnevno u prosjeku oko dvije stotine.

Fotografije koje su objavljene na portalu Federalne televizije prikazuju ove ljude koji se tuširaju na otvorenom.

“Nema kupatila na stanici, imamo samo privatnu kuću u naselju Solana, gdje se dnevno može istuširati deset ljudi. Jedina česma koja ima je na Željezničkoj stanici i zbog niskih temperatura bude zaleđena do devet ujutro. Tužno je gledati sve to. U motelu koji je iznajmila humanitarna organizacija, kao i u Sigurnoj kući nema kapaciteta, a dnevno dođe oko tridesetak novih izbjeglica. Ima još par mjesta, ali to se čuva za iznemogle i povrijeđene”, objašnjava za FTV novinar i volonter Senad Pirić, koji protekle dvije godine pomaže ljudima koji su u pokretu.

Osim volontera o ovim ljudima brinu i humanitarne organizacije i stanovnici TK koji im uz Merhamet obezbijede hranu i odjeću i obuću. O higijenskim uslovima u kojima borave ovi ljudi suvišno je govoriti.

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje