Petak, 6. Decembar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Tuzlanski srednjoškolci u borbi za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe (FOTO)

Grupa mladih srednjoškolaca Medicinske škole u Tuzli, pokrenuli su incijativu legalizacije kanabisa u medicinske svrhe. Jer kako kažu, svaki spašeni život zahvaljujući ovoj ljekovitoj biljci, biće velika satisfakcija za njih.

Redakcija portala Tuzlanski.ba razgovarala je sa mladim sedamnaestogodišnjacima koji su pokrenuli cijelu priču, a predstavnike čine: Belmin Šljivić, Ensar Spahić, Mirzet Ikanović i Enes Smajlović, učenici trećeg razreda Medicinske škole u Tuzli.

Ideja je kako kažu došla sasvim spontano od profesora Demokratije Amira Ahmetovića. Učenici su dobili zadatak na času Demokratije da naprave određeni projekat i izaberu temu. Mlada grupa učenika prvenstveno se odlučila za problem narkomanije, ali ih je profesor Ahmetović usmjerio na legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe, što se ispostavilo odličnom idejom.

Napravili smo web stranicu na kojoj se možete informisati o cijeloj našoj incijativi. Došli smo čak do organa vlasti Ministarstva zdravsta TK i Ministarstva unutrašnjih poslova TK o mogućim dobrim i lošim stranama naše incijative. Istakli su pošto smo mi maloljetni, da nam je potrebno pravno lice, incijativa ili organizacije da bismo oživjeli cijelu priču. I ako želimo efektivne rezultate da moramo stići do federalnog nivoa.” kaže Belmin Šljivić jedan od pokretača incijative.

 • belmin-sljivic-medicinska-skola
 • Što se tiče nas, nama su ispočetka bile prvenstveno bitne ocjene, ali animiranje našeg profesora na ovu ozbiljnu temu promijenilo je prvobitni stav. Kako se nastavljao projekat naša zainteresovanost postajala je sve veća. Nadamo se da ćemo uspjeti u našim namjerama da pomognemo ljudima koji su obolili od raznih bolesti.” dodaje Enes Smajlović učenik Medicinske škole.

  Neke od bolesti kod kojih kanabis pomaže su: rak i hemoterapija, astma, glaukom, artritis, multipla skleroza, Alzheimerova bolest, epilepsija, depresija. Novija istraživanja donose još veću listu bolesti kod kojih kanabis donosi poboljšanje i liječenje. Male doze THC-a mogu spriječiti oštećenja mozga pokazuju novija istraživanja, te kanabis može pomoći u borbi protiv virusa HIV-a kažu nove studije.

  Razlika između medicinskog kanabisa i marihuane, trave (kako god vi to nazvali) je u tome da je medicinski kanabis uvijek jednak. Ako kupujete lijek ilegalno nećete dobiti jedanku kombinaciju kanabinoida. Naime, prodavači kanabisa uvijek prodaju različite biljke (cvjetove). Medicinski kanabis je uvijek 100% prirodan (ekološki), pri njegovom uzgoju se ne koriste pesticidi, oslobođen je teških metala, potpuno sterlian (bez plijesni i truleži) i uvijek jednak.

 • srednjoskolci-tuzla-borba-legalizacija-kanabis
 • Tuzlanski srednjoškolci cijeli projekat su sami finansirali. Pokrenuli su web stranicu, radili ankete, dijelili letke građanima na ulici, prikupljali informacije o upotrebi kanabisa u medicinske svrhe. Više informacija o njihovoj incijativi možete pronaći OVDJE.

  Da se radi o ozbiljnim namjera i incijativi pokazuju i ovogodišnja nastojanja da se legalizuje kanabis u medicinske svrhe u BiH. Ali i neki primjeri iz regiona i svijeta.

  Komora magistara farmacije Federacije BiH uputila je inicijativu krajem oktobra ove godine Ministarstvu civilnih poslova i Ministarstvu sigurnosti BiH za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe u Bosni i Hercegovini. 

  Stručna komisija Univerzitetsko kliničkog centra (UKC) RS u Banjaluci dala je zeleno svjetlo za upotrebu sintetskih preparata od kanabisa u medicinske svrhe u septembru ove godine.

 • posjeta-ministarstvu-unutrasnjih-poslova
 • U Hrvatskoj je legalizovan kanabis u medicinske svrhe 15. oktobra ove godine. Dok je u Sloveniji legalizacija na snazi od 20. juna 2014 godine.

  Američki National Cancer Institute (NCI), središnja agencija vlade SAD-a za istraživanje raka službeno je priznala u augustu ove godine, da kanabis ubija stanice raka. Od ranije već u nekoliko američkih država legalizovan je kanabis u medicinske svrhe.

  Poznat je i slučaj Kanađanina Ricka Simpsona jednog od najvećih boraca za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe, koji je uspio da izliječi preko 5.000 ljudi u svijetu.

  Na kraju perspektivni mladi srednjoškolci iz Tuzle ističu da je ljudski život najbitniji, i da sve što može nekome produžiti ili spasiti život treba da bude legalno dostupno ljudima. A oni će navode biti istrajni u svojoj inicijativi da idu do njihovog zacrtanog cilja, a to je lagalizacija kanabisa u medicinske svrhe u BiH. (S.M. | Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje