Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Tuzlanski pravnici na takmičenju u Novom Sadu ostvarili zapažen uspjeh

pravnici
Preuzmite sliku

Zapaženim uspjehom ekipi su otvorena vrata za nastavak takmičenja sa drugim fakultetima iz zemalja regiona

\"pravnici\"Moot court klub \”Universitatis\” Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli čiji predsjednik je prof.dr. Tadija Bubalović, u sastavu studenata: Igor Pavlić, Džesika Hasić, Ivan Duvjak, Tijana Muftić, Lejla Selmanović i Fata Kozarević, predvođeni trenerom asistenticom Biserom Kalabom, vratio se sa takmičenja Futura \”Moot Court Competiton in Human Rights\” koje je bilo održano u Apelacionom Sudu u Novom Sadu i to sa osvojenim drugim mjestom. Navedenim uspjehom, ovoj ekipi otvorena su vrata za nastavak takmičenja sa drugim fakultetima iz zemalja regiona.

Kompletno takmičenje se odvijalo u dvije faze, i to pismenoj i usmenoj. Pisani dio, koji se sastojao od dva izuzetno zahtjevna podneska tužitelja i tužene države, bio je eliminatornog karaktera, u kojem je došlo do eliminacije jednog od klubova takmičara. Usmenoj fazi koja je održana 30. juna, pristupilo je šest ekipa iz tri kluba.

Nakon provedenih suđenja pred dva sudska vijeća, sastavljena od eminentnih pravnika, zbrajanjem bodova pojedinačnih ekipa, klub „Universitatis\” je osvojio drugo mjesto. Bitno je naglasiti da u finalu, u kojem je sa malim brojem bodova razlike pobjedu ostvario fakultet iz Makedonije, vijeće jasno izjavilo da se radi o timovima koji su bili najpribližniji u argumentaciji, kontraargumentaciji i odgovorima na pitanja članova vijeća.

\"pravnici1\"

Studenti su poželjeli, ovom prilikom da upute riječi zahvale svojoj asistentici i treneru Biseri Kalabi, koja ih je vodila i bila njihova najveća snaga i motivacija bez koje ne bi bilo njihovog uspjeha, osobi bez koje bi sve ovo bila nemoguća misija.

\"pravnici2\"

\”Također zahvaljujemo se organizatorima koji su nam omogućili našu prvu parnicu i najbolje iskustvo koje ćemo pamtiti kroz cijeli život\”, poručuju ponosni studenti Pravnog fakulteta.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: