Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tuzlanski otvoreni centar: Pozivamo vas da dođete u što većem broju i budite uz nas, uz svoje LGBTI sugrađane/ke

Preuzmite sliku

Grafiti i pozivi na protest koji su se pojavili u Gradu Tuzla pred održavanje petog međunarodnog festivala queer filma Merlinka izazvali su brojne reakcije. Tim povodom saopćenjem za javnost oglasilo se Vijeće mladih Grada Tuzla kao i Forum građana Tuzla.

Također Tuzlanski otvoreni centar inače organizator petog međunarodnog festivala queer filma Merlinka uputio je saopćenje za javnost koje u nastavku prenosimo u cjelosti.

Dragi/e naši/e sugrađani i sugrađanke, već tri dana traje huškaški govor mržnje u javnom prostoru sa ciljem da se zastraši i ugrozi sigurnost posjetitelja/ica petog Međunarodnog festivala queer filma i umjetnosti u Tuzli, njegovih organizatorica/a i u konačnici, svih LGBTI osoba u našem gradu i državi.

Huškaška kampanja je rezultirala i skrnavljanjem Ateljea “Ismet Mujezinović” jutros grafitom “Pederi, liječite se”. Kao organizacija, poduzele/i smo sve mjere bezbjednosti i aktivno uključile Ministarstvo unutarnjih poslova Tuzlanskog kantona.

Bilo kakav pritisak na slobodu okupljanja i uznemiravanje bilo koje grupe građana, pa tako i LGBTI osoba, je narušavanje demokratskih principa i zakona kantona i države i u tom pravcu očekujemo adekvatnu reakciju institucija.

U svijetlu novih okolnosti, pozivamo vas da dođete u što većem broju i budite uz nas, uz svoje LGBTI sugrađane/ke na svečanom otvorenju, ali i svake minute festivala.

Pokažimo da jedna mala grupa ne može uzeti za taoce/kinje čitav grad i sve njezine građane/ke.

Ne pristajmo na teror i i pokažimo da je Grad Tuzla otvoreni grad za sve slobodne ljude, da njeguje tekovine antifašizma i sigurnosti za sve njezine građane i građanke, bez obzira na različitosti.

Stanite solidarno uz nas! – istakli su iz Tuzlanskog otvorenog centra.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje