Utorak, 31. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Tuzlanski model za ovisnosti od opijata: Od ovisnosti i zatvora preko Centra do normalnog života

Preuzmite sliku

Priča o Tuzlanskom modelu liječenja opijatske ovisnosti do sada je objavljena u nekolicini nacionalnih novina i portala, ali i na službenoj stranici Regionalnog ureda za Europu i Nezavisno tijelo nezavisnih država (UNDP/RBEC). U nastavku vam donosimo prevod objavljenog teksta.

”Čist sam već četiri godine kaže Asmir. Bila je to duga i teška borba. Uzimao sam dosta toga, Metadon, Tramal, Bromazepam i sve druge vrste supstanci, ali ništa nije bilo dovoljno dobro. Bio sam u zatvoru kada sam prvi put čuo za Centar za medicinsku prevenciju ovisnosti Kliničkog centra Tuzla, te sam odlučio da pokušam. Drago mi je da sam uspio, a sretni su i moja porodica i prijatelji.”

Asmir dolazi u Centar redovno od 2010. godine i uvijek je u pratnji oca. Njegov stariji brat koji je također ovisnik, od nedavno se prijavio na jedinstveni program liječenja koji pruža Univerzitetski klinički centar Tuzla.

 • 17v
 • O Centru za medicinsku prevenciju ovisnosti Klinike za psihijatriju JZU UKC Tuzla:

  • Na redovne tretmane i preglede u Centar dolazi oko 150 pacijenata. Od osnivanja Centra više od 228 pacijenata je prošlo tretman liječenja.
  • Postoji osam drugih centara širom naše zemlje. Svi su potpomognuti od strane UNDP-ovog projekta “Poboljšanje univerzalnog pristupa za najrizičnije populacije u BiH”.
  • Tokom protekle dvije godine ovaj projekt je podržao obezbjeđenje preventivnih usluga za otprilike 8000 ljudi iz ključnih i najrizičnijih skupina inficiranih HIV-om, kao i za 9000 Roma, migranata i izbjeglica, te za 1800 zatvorenika.

  Program pomaže porodicama da ponovo izgrade svoje domove i veze razorene lošim uticajem ovisnosti putem rehabilitacije, resocijalizacije i reintegracije. Centar je rezultat dugogodišnje saradnje između Klinike za psihijatriju JZU UKC Tuzla i Centra za ovisnosti Univerzitetske bolnice Orebro, Švedska. Medicinski tim Centra čine dva neuropsihijatra, specijalizovana za ovisnosti od medicinskih supstanci i socijalnu psihijatriju, jedne medicinske sestre i jednog tehničara.

  Radeći zajedno, naučnici su razvili “Tuzlanski model za ovisnosti od opijata”, u 2009. godini, koji je ujedno bio i prvi projekat te vrste u BiH.

 • Prof.dr.med.sci. Mevludin Hasanović
 • Prof.dr.med.sci. Mevludin Hasanović

  Trenutno Centar posjećuje oko 150 pacijenata koji dolaze na redovnu terapiju i preglede. Od samog osnivanja, preko 228 pacijenata je prošlo tretman i više ne koriste nikakve supstance.

  Od trenutka prijema pacijenta na liječenje u Centar, članovi porodice ili bliski prijatelji su obavezni da budu prisutni u svim fazama do samog kraja liječenja. Članovi porodice potpisuju izjavu, obavezujući se da će pacijent redovno uzimati propisanu terapiju. Program pomaže stvaranje veze između ovisnika i druge osobe, što ga čini različitim od ostalih programa liječenja koji najčešće naginju izolaciji pacijenta u ustanovama. Ono što ovaj program liječenja izdvaja od drugih je u tome što umjesto Metadona pacijenti primaju drugi lijek, koji je pokazao znatno bolje rezultate – Suboxon.

  Najteže je držati se podalje od osoba koji imaju loš uticaj. Ukoliko to uspijete, riješili ste 80% svojih problema”, kaže Antonije K. koji je ovisnik 15 godina, a trenutno je “čist”.

  Naravno, morate se uhvatiti u koštac i sa onih preostalih 20% vaše ovisnosti, ali ako dobijete podršku od svoje porodice i prijatelja sve je daleko lakše. U periodu ovisnosti nisam imao ništa, nisam imao porodicu, prijatelje, a ni posao. Sada imam suprugu i predivno dijete. Imam njihovu punu podršku i dolazim u Centar redovno, jednom mjesečno”.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje