Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tuzlanski mališani prespavali u biblioteci u čast bajkopiscu Andersenu

Preuzmite sliku

Posebna književna noć upriličena je u tuzlanskoj Narodnoj univerzitetskoj biblioteci „Derviš Sušić“ i to za najmlađu publiku, povodom rođendana jednog od najistaknutijih svjetskih pisaca dječje književnosti Hansa Christiana Andesena. Međunarodni dan knjige za djecu u svijetu se već devetnaest godina obilježava tako što djeca noć provedu u bibliotekama, a program je posvećen rođendanu slavnog bajkopisca.

– Već četvrtu godinu zaredom organiziramo noć uz Andersena. Djeca su jedva čekala ovu večer, ali moram priznati da sam i ja. Ovo je zaista jedinstven događaj u našem gradu i uvijek se radujemo ovoj noći u kojoj najmanje spavamo. Jer mi se igramo, razgovaramo, slušamo lijepe priče, a što je najvažnije sve se vrti oko knjige. Zapravo i cilj noći uz Andersena je pokazati važnost prema čitanju od najranije dobi – rekla je učiteljica Jagoda Iličić, dječja književnica.

Djeca su zaspala u biblioteci uz najljepše priče ovog najznačajnijeg dječjeg pisca.

– Posljednja naša aktivnost je bila uz svjetiljke i čitanje priče „Princeza na zrnu graška“. Održano je prije toga niz radionica, imali smo plesnu radionicu te smo igrali i društvene igre. Odškrinuli smo i dvije knjige koje su se nedavno rodile „Klackalice za nas, cvjetove i ptice“ Mirsada Bećirbašića i „I životinje maštaju, zar ne?“ Fahrudina Kučuka. Pričali smo i o bajkama – dodala je književnica Jagoda Iličić.

Među dvadesetak mališana koji su noć proveli u NUB „Derviš Sušić“ Tuzla je i devetegodišnji Dino koji noć uz Andersena ne prepošta već tri godine, a i za kojeg su uposlenice Biblioteke potvrdile da je postao član ove ustanove sa svojih pet godina.

– Mnogo volim noći uz Andersena. Mnogo toga naučim, a i lijepo mi je što ovdje spavamo u ovoj velikoj knjižari. Dobijemo tortu i bude nam kao na pravom rođendanu. Ja jako volim čitati mada mi nekada čitaju i mama i tata. Svima bih preporučio da dolaze u biblioteku – kazao je.

Jedna od najljepših književnih večeri po četvrti put održana je u Tuzli, a svake godine priključuje se sve više djece. (Fena | Foto: Ilustracija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje