Subota, 1. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Tuzlanski frizeri o nastavku rada: Liste termina su već popunjene, poštovat ćemo preporuke nadležnih

Preuzmite sliku

Nakon što su u Srbiji frizerski saloni počeli sa radom, a u Hrvatskoj će početi idućeg ponedjeljka, odluka je danas donesena i za područje Federacije BiH.

Federalni štab Civilne zaštite zvanično je donio naredbu prema kojoj se dozvoljava rad trgovina na veliko i malo koje vrše promet svih vrsta proizvoda, uslužnih djelatnosti, malih obrta što znači da će od 1. maja raditi frizerski i kozmetički saloni, kao i srodne djelatnosti, odnosno svi mali obrtnici koji potpadaju pod Zakon o obrtu i srodnim djelatnostima.

Viziri, maska, rukavice i sredstva za dezinfekciju postat će obavezna oprema u salonima dok je lista preporuka znatno duža. Preporuka je da frizeri naprave pregrade između stolica, da u jednoj prostoriji ne smije boraviti više od dvije osobe, zatim da se nakon svakog šišanja sve od stolice do makaza, mora dezinficirati. Pored navedenog sugeriše se i korištenje jednokratnih ubrusa, dezinfekcione barijere na ulazu, kao i upute klijentima da prilikom ulaska peru ruke i nose zaštitnu masku.

 • “Kada su u pitanju preporuke za nastavak rada, pratimo i opšte upute nadležnih ali i prasku u regionu. Mnoge kolege su složne da pored finansijskih gubitaka koje smo već svi skupa podnijeli, slijede novi troškovi kada je u pitanju nabavka neophodnih sredstava za nastavak rada koji nisu zanemarivi. Međutim, izbora nemamo, počinjemo sa radom poštujući sve preporuke i mjere, kako zbog naših klijenata, tako i zbog nas samih, jer zdravlje je ipak najpreče svime nama,” istakao je Senad Omerbegović vlasnik frizerskog salona Hairstyle by Senad, te dodaje da su liste sa terminima uveliko popunjene i da se većina klijenata i klijentica javljaju kroz simpatične vapaje o hitnosti tretmana.

  Sličnog mišljenja je i frizer Mario Gurabić kome telefon neprestano zvoni a zvanične stranice na društvenim mreža već odavno su usijane:

 • “Kada su zaštitne mjere u pitanju nesporno je da je potrebna svakodnenvna dezinfekcija prostora, dezificijensi na ulazu u salon, korištenje rukavica i maski, dosta od toga praktikujemo i inače. Mi ćemo kao i do sada poštovati sve odluke nadležnih organa i vjerujemo da ćemo zajedno svi čim prije izaći iz ove, nimalo zavidne, situacije.”, kaže Mario Gurabić vlasnik frizerskog salona Fashion by MG, te dodaje da kada je pomoć u pitanju oslanja se prevashodno na svoj rad, pa tek onda na pomoć države.

 • “Kada sam krenuo da gradim svoj brend, ime i razvijam salon oslanjao sam se uvijek samo na sebe i porodicu, tako da mogu reći da ću i nastaviti jednakim putem. Svakom biznisu podrška je uvijek dobrodošla i u normalnim okolnostima a posebno u ovakvim u kakvim smo se sada našli svi. Cijela privreda se našla na koljenima usljed pandemije, ne samo mali biznisi nego i velike kompanije. Vjerujem da će se svim privrednicima bilo da se radi o malim ili velikim kompanijama, obrtima i sl. pružiti ruka pomoći i podrške u ovoj sitauaciji kako bi se prevazišlo ovo stanje i kako bi se što prije vratili u normalne tokove.” ističe Gurabić. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,