Četvrtak, 8. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Tuzlanski Festival Slobode

Preuzmite sliku

Omladinski resursni centar Tuzla, DIS Teatar Banja Luka i Gradsko Kazalište mladih (GKM) Vitez ove godine, u martu, organizuju u Tuzli Prvi Festival slobode.

Cilj je okupiti u Tuzli, od 10. do 13. marta ove godine, mlade umjetnice i umjetnike iz Bosne i Hercegovine, čime ćemo potaknuti uključivanje mladih u aktivno rješavanje problema mladih, ali i na pružanje kreativnog doprinosa u osvješćivanju i istraživanju problematike te eventualnom predlaganju ideja i rješenja za buduće projekte.

Festival je selektivnog karaktera, a teme festivala su: suzbijanje govora mržnje, nacionalizma i ekstremizma, predrasuda, interkulturalni dijalog u BiH. Vaši radovi treba da budu u skladu s ovim temama.

Festival će trajati tri dana i konceptualno će se baviti pitanjem održivog interkulturalnog dijaloga u BiH: kroz video prezentacije (kratke, eksperimentalne i dokumentarne video snimke, crtane filmove), izložbe fotografija i meme-ova, karikatura i stripova, ulične performanse, pozorišne predstave, alternativu i street art), muziku (neobjavljene društveno angažovane pjesme), poeziju itd.

Festival je selektivan i nagradnog karaktera. Radovi će biti odabrani na osnovu pripadnosti temama.

Na zatvaranju TFS-a tročlani žiri odabrat će tri najbolja rada, bez obzira na njihovu vrstu, i dodijeliti im prvu, drugu i treću nagradu.

Ovom prilikom pozivamo sve zainteresirane mlade umjetnike da prijave svoj umjetnički i kreativni sadržaj za sudjelovanje na TFS.

Na festival svoje radove mogu prijaviti pojedinci i grupe (do 8 članova) sa svojim kreativnim uradcima. Svi zainteresirani mogu prijaviti igrokaze/performanse do 15 minuta, jednominutne filmove (dokumentarni, igrani, eksperimentalni, crtani …), jednominutne audiospotove, autorske pjesme, crteže, fotografije, meme-ove, karikature i stripove kao i sve druge izričaje i kreacije audio-vizualno-scenskih umjetnosti.

Sve radove potrebno je dostaviti putem e-maila na: orctuzla@bih.net.ba, zaključno sa četvrtkom, 24. februara 2022. godine.

Tročlani žiri će ocijeniti radove, a najbolji će biti pozvati na završnicu TFS-a u Tuzlu (do nedjelje, 27. februara), kada će biti odabrani radovi koji ulaze u najužu konkurenciju, a oni najbolji će biti nagrađeni.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,