Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Tuzlanski aerodrom ulazi u Guinessovu knjigu rekorda?

AvionBiHIN
Preuzmite sliku

Tuzlanski aerodrom se do sada nebrojno puta svečano otvarao

\"AvionBiHIN\"Međunarodni aerodrom u Tuzli bi po svemu sudeći trebao ući u Guinessovu knjigu rekorda, bar kada je u pitanju broj svečanih otvorenja. Više puta su se članovi prethodnih vlada hvalili uspjehom preduzeća sa kojeg su avioni jedino polijetali u vrijeme ljetne turističke sezone.

Ove godine izgleda neće biti svečanog otvorenja aerodroma, ali će prema mišljenju direktora Envera Jukanovića biti letova prema Dubaiu, Antaliji i drugim destinacijama.

„Naravno mi očekujemo i da ćemo imati prihvat i otpremu poslovnih aviona, medicinske avijacije te cargo aviona, koji su već dogovoreni\”, rekao je Enver Jukanović – direktor JP „Međunarodni aerodrom\” Tuzla.

Da bi se uspostavile redovne linije sa ovog aerodroma, prema mišljenju Jukanovića treba da poraste i ulaganje lokalnih zajednica, ali i ekonomski standard građana. Pored nabrojanog veliki problem predstavlja i nepostojanje vatrogasnog vozila u slučaju nesreće te služba za spašavanje. Jukanović tvrdi da je u više navrata pregovarao i sa čelnim ljudima avio kompanija u svijetu, koji su pristali koristiti usluge Međunarodnog aerodroma Tuzla, ali pod uslovom da se uključi i Vlada Tuzlanskog kantona, kako bi u slučaju nedostatka putnika, subvencionirala dio troškova.

„Mi u tom pravcu radimo, zahvaljujući Ministarstvu trgovine, turizma i saobraćaja do ovog trenutka je urađeno dosta po tom pitanju\”, istakao je Jukanović.

S obzirom da Tuzlanski kanton odnosno građani ne mogu očekivati u skorije vrijeme veći razvoj putničkog avio prevoza, ozbiljno se počelo razmišljati o pretvaranju ovog aerodroma u cargo centar za transport robe. Ovaj projekat su sa oduševljenjem prihvatile i susjedne države kojima bi dosta bliže bilo transportovati robu drumskim saobraćajem do Tuzle, nego cijelu Evropu obilaziti kamionima ili vozovima. Dok se nešto ne uradi, pista će ostati prazna, a avione ćemo samo gledati u filmovima.

Izvor: RTV SLON / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: