Utorak, 5. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

Tuzlanska Kapija: Jedini osuđeni na slobodi, roditeljima s godinama sve teže

Preuzmite sliku

U Tuzli, nedaleko od mjesta jednog od najstrašnijih zločina počinjenih tokom proteklog rata, kada je 25. maja 1995. od granate ispaljene s položaja Vojske Republike Srpske (VRS) stradao 71 građanin Tuzle i ranjeno njih 200, već dvije godine postoji Memorijalni centar “Kapija”, koji je za roditelje ubijene djece mjesto opomena da se zločini više nikada ne ponove i sjećanja na najtužniji dan u njihovim životima.

 • U Memorijalnom centru “Kapija” predstavljeni su izvorni dokumenti i građa koja je nastajala neposredno nakon masakra na Kapiji, paneli s isječcima iz dnevne štampe, izvještaji komisija osoba koje su radile na dan tragedije i poslije, portreti stradalih osoba i drugi dokumenti.

 • BIRN BiH je ranije Memorijalnom centru “Kapija” uručio dokumentarni film i arhivu tekstova o stradanjima civila 25. maja 1995. godine, kao i izvještaje sa suđenja Novaku Đukiću, bivšem komandantu VRS-a, koji danas čine postavku Memorijalnog centra.

  Đukić je pred Sudom BiH proglašen krivim da je, kao komandant Taktičke grupe “Ozren” VRS-a, 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira grad Tuzlu, usljed čega je došlo do masakra na Kapiji, kada je ubijeno više od 70 osoba.

  U februaru 2014. pušten je iz zatvora nakon što je Ustavni sud BiH – zbog pogrešne primjene zakona – ukinuo presudu kojom je bio osuđen na 25 godina zatvora. Sud BiH je Đukiću u junu 2014. smanjio kaznu na 20 godina, a njegov branilac je nekoliko dana kasnije obavijestio Sud da je osuđeni na liječenju u Srbiji.

  Potjernica za Đukićem raspisana je u oktobru 2014. jer se nije odazvao pozivu za izvršenje kazne, nakon čega je od Srbije zatraženo preuzimanje presude.

  Viši sud u Beogradu donio je naredbu u oktobru 2021. godine za obavljanje novog vještačenja procesne sposobnosti Novaka Đukića.

  “Iz nalaza i mišljenja komisije sudskih veštaka koji je dostavljen sudu 14. septembra 2020. godine proizilazi da Novak Đukić u narednih 12 meseci neće biti sposoban da prisustvuje na ročištima pred sudom”, pojasnili su ranije za BIRN BiH iz Višeg suda.

  “Kapija” u Srebrenici

  Porodice žrtava, predstavnici vlasti i građani Tuzle odat će danas počast polaganjem vijenaca i cvijeća na mjestu stradanja, a u večernjim satima, u 20:55, oglasit će se sirene.

 • Memorijalni centar Srebrenica i Centar za postkonfliktna istraživanja, u saradnji sa engleskom producentskom kućom PINCH Media, režirali su i producirali film “Kapija ‘95”, koji je premijerno prikazan u Potočarima uoči obilježavanja zločina na Kapiji.

  Predsjednica Centra za postkonfliktna istraživanja Velma Šarić kaže za BIRN BiH kako ovaj film govori o tragično prekinutoj mladosti, kada su, od granate ispaljene sa Ozrena, stradale osobe prosječne dobi od 23 godine, te da film objedinjava i priču o Bahri Hasanović, kojoj je jedno dijete ubijeno 1992. godine u Srebrenici, a drugo na tuzlanskoj Kapiji.

  “Veliki broj izbjeglica je našao utočište u Tuzli, da je Tuzla nekako bila ta prva slobodna teritorija, pored teritorije Kladnja, tako da postoje višestruke paralele i razlozi zašto 24. maja obilježavamo tuzlansku Kapiju u Potočarima”, objašnjava ona.

  Pored filma, organizovane su i diskusije o neprocesuiranju počinitelja ovog zločina, ali i generalno o neprocesuiranju ratnih zločina u BiH.

  “Samo obilježavanje Kapije u Srebrenici je dio jedne šire, integralne strategije, koju Memorijalni centar zajedno s nama razvija, u sklopu kreiranja strategije koja će nekako u jedinoj državnoj instituciji – Srebreničkom memorijalu – razvijati programe i projekte koji će očuvati sjećanje i na druge ratne zločine, ne samo na genocid u Srebrenici”, kaže Šarić.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,