Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tuzlanska biblioteka nabavila skener za digitalizaciju knjiga

Preuzmite sliku

Nacionalna i univerzitetska biblioteka “Derviš Sušić” Tuzla nabavila je skener za digitalizaciju knjiga najnovije generacije ‘Bookeya 5’ u vrijednosti od 27.805,05 KM.

Skener je nabavljen zahvaljujući sredstvima Ministarstva civilnih poslova BiH, Zaklade Sarajevske biblioteke, Zaklada Sarajevo Publishing Foundation i vlastitim zalaganjima NUB ‘Derviš Sušić’ Tuzla.

Djelatnici biblioteke su prošli obuku na skeneru kako bi usvojili znanja i vještine upravljanja skenerom, te omogućili građanima pristup digitalnim zbirkama vrijedne zgrade koju posjeduje Knjižnica.

Prema riječima direktorice Biblioteke Mirne Trifković, projekat digitalizacije u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci ′′Derviš Sušić′′ Tuzla, počet će digitalizacijom starih i rijetkih izdanja koja se čuvaju u okviru zbirke Zavičajna.

“Tretmanu digitalizacije osim knjiga bila bi podvrgnuta i periodična izdanja. Pored starih izdanja časopisa, takođe je važna i digitalizacija lokalnih listova koji predstavljaju značajan izvor za izučavanje lokalne historije Grada Tuzla i tuzlanskog kraja. Osim monografskih i serijskih izdanja unutar programskih aktivnosti Zavičajne zbirke, a koje se odnose na digitalizaciju, uvrštena je i slikovna, odnosno efemerna zavičajna građa. Veliki broj ovih primjeraka je u lošem stanju i potrebno ih je sačuvati od daljnjeg propadanja. Cilj nam je učiniti ove vrijedne kolekcije dostupne svima na način kako su to uradile savremene zemlje sa kojima smo razmijenili iskustva i od kojih smo usvojili neophodna znanja, kazala je direktorica Trifković. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje